През декември тази година останките на колумбийския писател Габриел Гарсия Маркес ще намерят покой. Прахът на създателя на „Сто години самота“ ще бъде погребан на малък университетски площад в Картахена – съгласно решението на семейството му, информира преди няколко дни правителствен служител на Колумбия.

Носителят на Нобеловата награда за литература за 1982 г., почина през април миналата година в Мексико сити на 87-годишна възраст и оттогава няколко града се надяваха да получат останките на прочутия колумбийски писател, автор на „Сто години самота”, „Есента на патриарха”, „Любов по време на холера”, „Хроника на една предизвестена смърт” и др.

„За нас е изключителна радост и чест, че семейството на един от най-изтъкнатите представители в историята на нашата страна, избра именно в Картахена да почиват за вечни времена останките на Габриел Гарсия Маркес”, заяви пред журналисти губернаторът на окръг Боливар, Хуан Карлос Госаин, цитиран от испанското издание „Ел Мундо“.

„Това ще даде огромен туристически потенциал на града. Сигурен съм че туристите, които посещават града случайно или по повод събитията, които организираме, ще пожелаят да отдадат почит на Габо”, допълни Госаин и разкри, че над купола, под който ще положат урната с праха на Маркес, ще бъде поставен негов бюст. Ще го извае британката Кати Мюре.

„Това бе плод на много усилия и на желанието на семейството му. Управлението на окръг Боливар и всички ние сме много задължени на съпругата му Мерседес Барча и синовете му Родриго и Гонсало, които взеха това решение”, заключи губернаторът.

След смъртта на писателя в Мексико сити, където той живя дълги години, семейството реши да кремира Маркес. Останките му ще пристигнат от Мексико на 12 декември и ще бъдат положени на централното площадче в манастирския двор „Ла Мерсед“, където е седалището на Университета на Картахена, недалеч от дома на Маркес, който скоро ще се превърне в музей.

В Картахена ще бъде и седалището на Фондацията за Нова ибероамериканска журналистика – един от заветите на писателя. Градове като родният му Аракатака, на брега на едноименната река, също се надяваха да получат останките му.

Площад Славейков