Американският писател Е. Л. Доктороу, известен с романите си „Рагтайм“ и „Били Батгейт“, е починал на 84 години в болница в Ню Йорк, съобщи синът му. По думите на Ричард Доктороу баща му си е отишъл след усложнения от рак на белите дробове.

Едгар Лорънс Доктороу е добре познат с книгите си, които пресъздават американския опит, поставяйки измислени персонажи в разпознаваем исторически контекст от действителността. В 50-годишната си кариера писателят е публикувал десет романа, една драма, две книги с разкази и голям брой есета.

Освен на читателската любов, Доктороу се радваше на добър прием и от критиката. През 1986 г. той печели Националната литературна награда за романа „Световно изложение“, през 1989 г. за „Били Батгейт“ му е присъдена Националната награда на критиците. За втори път я получава и през 2005-а за The March.

Именно The March е една от най-признатите му книги (тя все още не е издадена на български език). Романът прави реконструкция на една от най-противоречивите кампании от Гражданската война в Щатите – бруталният напредък на генерал Шърман през Юга.

„Историята е настоящето – казва писателят, – затова и всяко поколение я пише отново.“

Пробивът на Е. Л. Доктороу идва с „Рагтайм“ от 1975 г. Книгата описва подготовката на Америка за влизането ѝ в Първата Световна война и събира на едно място реални личности като Хари Худини и Хенри Форд с персонажи, създадени от въображението на автора.

„Били Батгейт“ – друга от прочутите книги на Доктороу, проследява Голямата депресия и криминалната кариера на младеж от Бронкс, попаднал под влиянието на местен гангстер.

Площад СЛАВЕЙКОВ