Всеки път, когато решавам да пиша, се обличам подходящо за сюжета, който смятам да развия. Когато разказът се води от жена, дори си слагам перука и червило, с пижама пиша, когато разказвам съновидения, съответно с бяла престилка, ако темата е медицинска.

Направих си експеримент да пиша чисто гол, но се получават несвързани идиотски текстове като тези, които бълват „Хиела“. Повече не повторих експеримента.

И ето сега съм с мека шапка, пура в ръка и чаша малцово уиски в другата. Проблемът е, че нямам свободна ръка за писалката. Ако бях с една ръка, щях да се лиша от уискито. Бързо намерих изход. Включих си диктофона на телефончето и пуснах порция дим, който би могъл да ликвидира цяло детско отделение. Ммм…, уискито не е лошо. Освен че не е лошо, не е и мое (на сестра ми е). Обичам да употребявам луксозни неща, които не са мои.

И така, всичко започна с малко съобщение във вестника „Заменям акордеон за два по-големи заека“. Този текст е идеален за сутрешна гимнастика по дедукция. Каква информация ни дава този текст? Първо, лицето подало обявата, свири на акордеон или го е откраднал/а/о, но не може да свири. Да разгледаме първия вариант, най-вероятно музикантът е толкова гладен, че по-скоро му се яде и не му е до свирене. Втората част крие известна енигма: „Два по-големи заека“. От кого да са по-големи зайците? Ако се отнася до акордеона, явно имаме работа с метафора, защото заекът и акордеонът нямат най-малко общо кратно, но те и голямо нямат, и това го подминаваме.

Да опитаме друго логическо съждение, зайците да са по-големи един от друг, но това е силогизъм. Ако всеки заек е по-голям от другия, влизаме в затворен кръг? Към обяд реших да изляза от стотиците по-големи зайци от загадката и от затворения кръг, в който попаднах, и намерих най логичното решение на задачата. Акордеонист, чийто щат е закрит, е намерил свободен щат за илюзионист. Това е. Но едно съмнение остава. Мммм… не беше лошо това уиски!

Я, да хвърля едно око и на криминалната хроника. Автор на тъпи скечове е намерен убит в селски нужник. Вероятно е задушен, от гърлото му извадили на топка хартия от 43-а до 112-а страница от книга на Марк Твен. Води се следствие.

Така, става интересно. Вчера при странни обстоятелства е убита известна фолк певица. Намерена е удавена в басейн, от който водата била източена и заменена със силикон. Около тялото били разхвърляни нотни листи на „Ода на радостта“ на Бетовен.

Третото съобщение допълни пъзела. „Известен телевизионен водещ е намерен мъртъв във вилата си. Смъртта е настъпила вследствие на удар с твърд предмет. Предметът най-вероятно е „Български тълковен речник“, издание на БАН от 1994 г. Намерен е на местопрестъплението със следи от кръвта на убития. Ммм, интересно. Всичко е логически свързано. Очевидно действаше организирана престъпна група. Нещо като криминално съдружие с идеална цел.

(Следва продължение)