Софиянците, полегнали с книжки на тревата в градината пред Народния театър, скоро рязко ще се увеличат, защото на 24 май там се открива малка Читалня в изоставения стъклен павилион. Будката най-сетне бе ремонтирана, но най-хубавото е, че ще споделя книги със столичани.

В неделя вероятността в района да има гръмотевична буря е висока, но книгите ще чакат своите читатели. Настроението преди откриването е почти възрожденско, защото инициаторите от „Сдружение за градски читални“ поканиха ценителите на доброто старо четене да дарят томове на библиотечния фонд. Десетки се включиха в каузата след обявяването й във Фейсбук.

„Търсим Вашите любими романи, сборници с разкази и стихосбирки, писани след Втората световна война и издавани в последните двадесет години – гласи поканата в социалната мрежа. – Ще се радваме да получим и нови детски книжки, албуми със снимки и всякакви книги с информация за София и България (все пак Читалнята ще се помещава в новата инфо точка на Столична община).

Мястото в павилиона е силно ограничено (18 кв. м.) и в най-добрия случай ще можем да поберем не повече от 2000 заглавия. Поради тази причина избрахме да се фокусираме единствено и само върху съвременната литература, с акцент върху българската. Няма да приемаме дарения на нехудожествена литература, книги на чужд език или с компрометиран външен вид, както и партизански романи, любовни саги, кримки, чиклит и т.н.“

Всеки дарител ще получи сертификат за дарение, а след откриването на Читалнята – своята читателска карта, даваща му право да заема книги за четене в къщи.

В сайта на Читалнята е поместен подробен списък със заглавията, които организаторите се надяват да бъдат дарени.

Площад "Славейков"