Или по-скоро намерени. За това разказва тази история. Никой не знае какво може да му хрумне. За щастие фантазията няма материални ограничения. Преди години на Адриатика се запознах с Иво Дражич, тогава беше около четиридесетгодишен. Докато приятелски си пийвахме на морския бряг, той ми разказа странна история. Всъщност биографията му от последните десет години. Ето и неговия разказ.

Бяха следвоенни години. Няма пари, няма работа, черна борса. Аз живеех с майка си. И ако не бяха картофите, щяхме да умрем от глад. Колумб да е жив и здрав, че ги докара в Европа. Носач на гарата! Общ работник, по едно време продавах стари книги в един безистен на центъра. Ей тогава брат, прочетох страшно много евтини кримки и да ти кажа, много добре хванах техниката на писане. Само Хамет и Чандлър малко ме озориха. 

Един ден покрай сергията мина Боре, мой съученик от гимназията. От дума на дума стана ясно, че той издава евтини кримки и много добре печели. Докато гледах марковите му дрехи, разбрах, че тука ще излезе нещо.
- Бе ти знаеш ли английски? Може да изкараш пари, плащам хубаво за превод.

Сега аз че не знам английски- знам, ама той не знае. Зарязах сергията и почнах с преводи от английски, от които нищо не разбирам. Започнах с Чейс. Вадя си имената на героите и локациите и сядам, братче, и пиша здраво. Измислям си абсолютно всичко. Много бях задобрял от четенето на сергията. Голямо писане падна. Всяка седмица предавах текста, а Борето се оказа точен, с пари се видях. 

Един ден ми вика:
- Абе твоите преводи много вървежни, само тях предпочитат.

Люто се напихме и му признах, че дума не знам английски. Измислям си ги, братче. Като пощуря тоя човек, вика:

-Край, излизаш от превода, почваш обратния номер. Тебе ще превеждат.

И вярно, парите взеха да идват отвънка. Знаеш, тези издателства за подобна литература не са грандомански и потече. Сега имам до есента четири книги да предам. Едно обаче не мога да разбера – откъде се взе тоя мой талант. От зор ли стана така, или си е бил в мене. Все тая, наздраве за тоя пусти английски.

По книжарниците вече е новата книга на Людмил Станев - "Рязко". Тя събира в себе си точно 50 истории, някои от които за първи излязоха в Клуб Z. Още истории от д-р Станев може да прочетете ТУК.