Как вчера председателят на Върховния административен съд Георги Колев гарантира законността по казуса „КТБ“? Обяви, че лично намята тогата и ще е председател на състава по делото. Т.е., имаме човек – гарант, поема „на ръчно управление“, спете спокойно...

Какво направи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, когато още „от съблекалнята“, излизайки на терена, трябваше да отиграе топката от съмнения по предстоящото дело на Цветан Цветанов? Събра всички желаещи журналисти и изтегли имената на съдийския състав пред тях. И на тримата, а не само на съдия-докладчика.

По принцип не е нарушение шефът на съда, който може да отменя актове и на държавата, да се самопосочи като председател на състава. Правил го е и Константин Пенчев.

Но подходите са доста различни, нали?

Панов също така изпрати човек от ВКС временно да управлява тънещия в ухание на гнили ябълки Софийски градски съд, но изрично подчерта, че после този човек – съдия Владимир Йорданов, няма да участва в конкурса за титуляр.

Нещо, което редовно не се случва във ВАС – там първо те командироват с подпис на шефа от Горно нанадолнище и накрая се оказваш чудесно подготвен и издържаш изпита за титуляр.

В края на февруари „Съдебни репротажи“ написа как от допуснатите осем кандидати за нови върховни съдии, шест са командировани от шефа. Имаше кадри на школата в Симеоново (като самия Колев), юрисконсулти на важни общини като Елин Пелин, изтеглени хора от Пазарджик, възпитаници на Бургаския свободен, Югозападния и други славни университети.

За ситуациите във ВКС и ВАС чукча би казал: „Е, въобще не си приличат!“ 

Май остава да си пожелаем две неща – старият шеф на ВАС Георги Колев да се поучи от предложения (и) от самия него нов шеф на ВКС. Или пък на Панов да не му мине новобранският ентусиазъм. А най-добре – и двете.