Пореден скандал тресе турския футбол, след като "Фенербахче" демонстративно бойкотира мача за Суперкупата на страната с големия си съперник "Галатасарай". Двубоят бе прекратен още в 4-ата минута, след като играчите на "фенерите" напуснаха терена, а малко преди това Мауро Икарди откри за "сараите".

"Жълто-сините" изпратиха отбора си до 19 години в знак на протест срещу нежеланието на Турската фуболна федерация да отложи срещата, тъй като на 11 април тимът играе с "Олимпиакос" в Лигата на конференциите. След гола на Икарди в 1-ата минута, от скамейката на "Фенербахче" бе наредено на младите състезатели да напуснат терена. Явно всичко бе съгласувано предварително.

Съдиите изчакаха няколко минути и прекратиха мача. Той се игра в град Шанлъурфа, поразен от земетресения през миналата и настоящата година. Идеята беше събраните средства да подпомогнат пострадали. Заради събития от последните седмици обаче присъстваха малко фенове на "Фенербахче".

"Галатасарай" се зарадва с мисълта, че печели служебно, но предстои да се произнесе федерацията. Отборът си направи двустранна игра, за да могат феновете му поне да видят нещо и заради платените билети.

Това е поредният фарс във футбола в южната ни съседка. 

На 11 декември 2023 г. президентът на елитния "Анкарагюджю" Фарук Коджа изтича на терена и нокаутира съдията Халил Умут Мелер на мача с "Ризеспор". Коджа бе отстранен от футбола доживот. Клубът му понесе глоба от 69 хиляди долара и 5 мача без публика.

Около седмица по-късно мачът "Истанбулспор" - "Транзонспор" бе прекратен, тъй като президентът на клуба край Босфора Еджмел Фаик Саръалиоглу слезе на терена и нареди от отбора си да го напусне, недоволен от съдийски решения.

През март т.г. срещата на "Фенербахче" с "Транзонспор" бе опорочена заради нахлуване на фенове, които тръгнаха на саморазправа с играчи на гранда. Това стана след гол на бившата звезда на Висшата лига Миши Батшуай за 3:2 в 87-ата. 

Тогава започна напрежение между "Фенербахче" и Турската футболна федерация. През миналата седмица членовете на клуба гласуваха дали клубът да напусне футболния елит и вотът им бе "против". Те, и шефовете на тима, продължиха с призивите за реформи в турския футбол. Покрай всичко това не минава кръг без претенции към рефери.

Часове преди мача вчера собственикът на "жълто-сините" Али Коч, един от най-богатите турци с огромни инвестиции в няколко сфери, поиска "тотален рестарт" на играта в страната.

"Футболистите на "Фенербахче" напуснаха терена в знак на протест срещу Турската футболна федерация. "Фенербахче" се бори за истината. Ние сме най-големият клуб в света с 30 милиона привърженици и няма да позволим някой да се подиграва с нас", заяви Али Коч.

Самото провеждане на мача за Суперкупата също не бе подминато от перипетии. Двубоят трябваше да се играе в края на м.г. в Саудитска Арабия. Домакините обаче отказаха да позволят на играчите и на двата отбора да излязат да загряват на терена с екипи с лика на Мустафа Кемал Ататюрк.

Също така не искаха да позволят на феновете да издигат транспаранти с неговия лик и изказани думи. Това стана на 29 декември.