Днес е започнало събарянето на "Зимните сараи" - незаконния строеж на "Био Майнинг", свързана с Румен Гайтански-Вълка, изникнал през 2020 г. край брега на язовир "Искър".

Още същата година район "Панчарево", Държавната комисия за строителен контрол и прокуратурата да обявиха, че е налице незаконно строителство - нямало е план за строеж, разрешително или проект. От "Био Майнинг" обявиха, че не било ново строителство, а ремонт на съществуваща стара работилница. Сателитни снимки обаче показаха, че на мястото не е имало никакъв строеж, а гола поляна - факт, в крайна сметка признат и от съда на горни инстанции.

През юни 2021 г. и главният архитект на София Здравко Здравков се съгласи с всички институции и издаде заповед за принудителното му събаряне.

Фандъкова обаче не започна процедурата и тогава. Не я започна и през 2023 г., когато ВАС окончателно потвърди събарянето й. Гайтански бе собственик и на други фирми, които години наред печелиха обществените поръчки за извозване на боклука в София. Вълка бе свързван и с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

"Един мандат и политическа воля не стигнаха на предишната градска управа да направи това, което повелява законът", коментира настоящият кмет Васил Терзиев в социалните мрежи.

ВАС отново излезе с окончателно решение и тази година, и даде 60 дни срок за доброволно събаряне. Той е изтекъл и сега това ще се извърши т Столична община. По предварителна оценка събарянето ще струва 2,4 млн. лв., но те не би трябвало да се платят от софиянци - общината ще предяви иск по съдебе ред тази сума да бъде възстановена от "Био Майнинг", когато процедурата приключи.