Военновъздушните сили (ВВС) на Украйна съобщиха, че са свалили 92 от 151 ракети и безпилотни самолетa, изстреляни от Русия при атаката тази нощ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Нападението е най-мащабният удар по енергийната инфраструктура на Украйна за целия период на войната, заяви по-рано високопоставен служител в областта на енергетиката.

Украинският вътрешен министър Игор Клименко добави, че при нападението тази нощ са загинали най-малко 2 души и са били ранени 14. Други трима са обявени за изчезнали, добави министърът в "Телеграм".

Повече от един милион потребители на енергия в Украйна са без ток след снощните руски въздушни удари по енергийни съоръжения, заяви днес високопоставен служител от президентството, цитиран от Ройтерс.

Ударите са засегнали около 700 000 жители в Харковска област в източната част на страната, най-малко по 200 000 в Одеска и в Днепропетровска област и още 110 000 в Полтавска област, каза заместник-ръководителят на президентската администрация Олексий Кулеба.

Украинският енергиен оператор "Укренерго" съобщи, че енергийната система на Украйна получава спешна помощ от Полша, Румъния и Словакия след масираната руска атака