Украинският президент Володимир Зеленски призова съюзниците на Киев да му доставят повече системи за ПВО, като посочи, че само през този месец Русия е атакувала страната му със 130 ракети, повече от 320 дрона и с близо 900 управляеми бомби, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Руската пълномащабна инвазия срещу Украйна продължава вече повече от две години и Киев силно разчита на чуждестранната военна помощ, част от която намаля. Републиканците в Конгреса на САЩ от месеци насам блокират голям пакет от помощи за Украйна. 

"Нуждаем се от повече защита, особено от напълно реалистичен брой системи за ПВО, каквито нашите партньори притежават", каза Зеленски.

"Пейтриътите" и другите системи трябва да изпълняват това, за което са създадени, а именно да защитават човешкия живот, а не да събират прах в склада. И аз благодаря на всички по света, които разбират това и ни помагат да спасяваме човешки животи. Руският терор трябва да загуби", допълни украинският президент. 

Той подчерта, че Украйна е доказала, че може "ефективно да сваля" ракети, дронове и руски военни самолети.

Междувременно украинското министерство на отбраната заяви, че въпросът за изпращането на повече системи за ПВО и ракети в Украйна ще бъде ключов на днешната среща на министрите на отбраната от страните съюзнички на Киев във военновъздушната база "Рамщайн“ в Германия, допълва Ройтерс. 

През последните месеци руската армия започна да използва своите силно разрушителни управляеми бомби на бойното поле и в областите, които се намират близо до фронтовата линия.

Говорител на украинските ВВС заяви, че от началото на инвазията си до февруари тази година Русия е използвала над 8000 ракети и 4630 дрона.

Този месец Москва фокусира въздушните си атаки върху Одеса и удря черноморския пристанищен град почти всеки ден. Миналата седмица при атака с две балистични ракети бяха убити 21 души, а ранените бяха над 70. 

Москва отрича да атакува цивилни при пълномащабната си инвазия в Украйна, която започна през февруари 2022 година, въпреки че при честите руски атаки из цялата страна бяха убити много граждани, отбелязва Ройтерс.