„Разумното решение през цялото време е било да седнем отново на масата за преговори. Да тръгнем от изходната позиция, договорена преди 9 месеца, и да видим как може да стигнем до съгласие. Няма друго разумно решение.“

Това заяви тази сутрин пред български журналисти в Брюксел премиерът в оставка Николай Денков. Той участва в Европейския съвет – срещата на върха на ЕС.

Той добави, че е чул, че има идея да се вкара за гласуване в парламента само кандидатурата на Мария Габриел като министър-председател. Денков бе категоричен, че това би било груба грешка.

„Това би било груба грешка, защото отново ще изнасили конституцията. Съгласно нея министър-председателят и МС се гласуват в един акт. Няма избран премиер, когато няма избран МС. Ако това бъде направено, означава, че само се симулира някаква дейност, която ще обърка повече хората. Надявам се ГЕРБ да се откаже от тази авантюра и отново да се върнем на масата на преговори", заяви премиерът в оставка.

Самият той не е контактувал нито с ПП-ДБ, нито с ГЕРБ-СДС от вчера, когато е в Брюксел. Но разбрал, че Кирил Петков опитал да влезе в контакт с Бойко Борисов, който обаче се скрил.

Премиерът не е съгласувал с колегите си как те ще гласуват. Но повтори, че актът, предложен от ГЕРБ, няма никаква юридическа стойност, а е само пропаганда.

„Не зачерквам никого. Тези въпроси се обсъждат в комплект“, отговори Денков на въпрос на Клуб Z дали е готов да зачеркне финансовия министър Асен Василев, както искат от ГЕРБ.

И допълни, че е готов на всякакви разумни компромиси, които да доведат до стабилно и работещо правителство. Не е въпросът за едно или две имена, а за това как ще работи кабинетът.

„Мария Габриел направи голяма политическа грешка, от която всички трябва да търсим начин да излезем, - отговори министър-председателят на въпрос кой друг кандидат би подкрепил за премиерския пост. - Така не се прави, написах ѝ го лично. Трябва да видим дали може да се поправи счупеното. Дали тя ми могла да бъде премиер – не знам, това трябва да се види в хода на преговорите, дали трябва да се търси друг премиер.“

Денков очаква първо от ГЕРБ да се обадят, защото те са прекъснали комуникацията.

И повтори, че за него и ПП-ДБ е важно да има правителство, подкрепено и от двете политически сили, с мандат, който да е национален. Ако не може да е първият мандат, ще се направи опит това да стане с втория.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пусна вчера в Х клип, на който се сбогува с Денков. По този повод премиерът бе попитан дали ще бъде и на следващата среща на върха на ЕС на 17 и 18 април.

„Аз гледам съвсем спокойно на тези неща. Надявам се да има български премиер, избран с голяма подкрепа, който и да е той“, отговори Денков.

Днес той участва и в срещата на върха на Еврозоната. България се надява да въведе еврото от 1 януари 2025 г.

За първи път се очаква да има изречение за България в декларацията на лидерите на страните, използващи единната европейска валута.

Денков заяви, че ще се опита да върне някои редакции на това изречение. Те са били приети, но след това изречението е променено поради политическата нестабилност у нас.

„Трябва да си даваме сметка, че тази нестабилност ще се отрази и вече се отразява на шансовете и за Шенген, и за еврозоната. Затова се надявам следващия път параграфът да бъде такъв, какъвто беше преди две седмици“, заяви премиерът в оставка.

Но отказа да съобщи какъв е бил параграфът за страната ни, освен че е бил „много положителен“.

Дори до обед да не бъде договорено правителство в България, Еврогрупата пак ще даде някакъв знак на страната ни, смята Денков.

Шенген обаче не е сред горещите теми на сегашния Европейски съвет.