„Най-големият проблем в днешната ситуация е, че доверието, което винаги съм изразявал към Мария Габриел, беше счупено с този акт. Наистина не мога да повярвам как това успя да се случи.“

Това заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът в оставка Николай Денков. Той участва в Европейския съвет - срещата на върха на ЕС.

Денков имаше предвид представения от Мария Габриел списък с министри от кабинета, който тя трябва да оглави след ротацията.

„Преговорният екип от едната страна на масата стана, излезе и ни изненада, когато представи пред президента списък, който не сме одобрявали, и споразумение, което не сме одобрили и подписали. Трябва да се върнем отново на масата на преговорите, за да ги довършим и да има България правителство“, допълни Денков.

И допълни:

„Един премиер трябва да има доверие към това, че ще се справи със задачите, без да се поддава на натиск. Не мога да си представя друго обяснение на това, което се случи, освен че Мария Габриел е била подложена на тежък натиск от други хора. И тя се е поддала. Това е проблем.“

Денков обаче не посочи от кои хора е бил натискът.

В разстояние само на няколко минути той даде два различни отговора за бъдещето на финансовия министър Асен Василев. Запитан дали ще го жертва, както иска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Денков каза, че всичко е въпрос на преговори.

Малко по-късно обаче премиерът каза:

„За да не оставя грешно впечатление, няма никаква промяна по отношение на Асен Василев. Това е най-добрият финансов министър, когото познавам. Искам да работя с него. Но трябва да намерим начин да излезем от режима „този каза нещо на другия“, а да видим как ще съставим кабинет, който ще може да решава проблемите. Примерно да събира приходите и да се справят с проблемите, които всяка една държава би имала, ако няма добър финансов министър.“

В преговорите за нов кабинет е обсъждано кой да бъде министър на енергетиката, призна Денков. Но бе категоричен, че изобщо не е споменаван министърът на отбраната Тодор Тагарев.

На Европейския съвет на 1 февруари Николай Денков се сбогува с останалите европейски лидери, защото се очакваше да бъде наследен от Мария Габриел. Ротацията трябваше да се състои на 6 март.

„На Европейския съвет има много лидери, които са идвали, отивали са си, пак са се връщали. Не съм се сбогувал с никого. Казах: „Довиждане, може би пак ще се видим“. И така се разделихме“, коментира премиерът ситуацията.

Драмата днес у нас според него е, че трябва отново да се стабилизира политическата ситуация, да влезем отново в процес на преговори, който да ни докара до положителен резултат.

„Колкото до обидите, нека напомня, че бях персонално обиждан от различни политици - Делян Пеевски, Делян Добрев. Наскоро и г-н Борисов се включи. Никога не сте ме чули да искам извинение, защото в политиката няма място за такива игрички. Не сме в детската градина, не сме в режима „Ти уважаваш ли ме?“ Трябва да намерим решение“, смята Денков.

Според него фокусът трябва да бъде съвсем в друга посока - преговорите.

Денков бе попитан кой на кого трябва да се обади, за да се върне ПП-ДБ на масата за преговори. Според него това трябва да направят ГЕРБ-СДС, тъй като мандатът е техен. Но и от ПП-ДБ са готови и търсят варианти, които да бъдат приемливи при настоящата ситуация.

Трябва да се използват всички възможности за преговори, убеден е премиерът в оставка. Той обеща да работи да се реализира първият мандат. Ако това не стане, ще работи за втория мандат. Но и в двата случая това трябва да бъдат национални мандати.

„Няма натиск от европейските партньори, а загриженост и притеснение, че отново се дестабилизира ситуацията, при положение, че през последните 10 месеца постигнахме огромен неочакван напредък“, отговори Денков на журналистически въпрос.

Според него голям проблем е че вместо да бъдат на масата за преговори, страните си говорят през медиите.

По-рано днес Денков участва в първата по рода си Среща на върха за ядрената енергия. Тя се проведе в Брюксел при съвместнотодомакинство на белгийското правителство и на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

В изказването си Денков припомни, че България има доказан 50-годишен опит в безопасната и сигурна експлоатация на атомни централи, както и уникален опит в извеждането от експлоатация на ядрени блокове

„Ще продължим да разчитаме на ядрената енергия като основeн фактор в енергийния баланс на страната ни при условия на високи технологии, ефективност на производството, липса на емисии на парникови газове, конкурентни цени и високо ниво на ядрена безопасност, сигурност и радиационна защита“, заяви министър-председателят.

Той акцентира върху инвестирането в ново поколение технологии и диверсификацията като крайъгълен камък на нашата национална стратегия.

Министър-председателят обърна специално внимание на безопасността и сигурността на ядрените съоръжения. Като най-сериозна заплаха за тях той определи войната на Русия срещу Украйна. По думите му незаконната окупация на Запорожката АЕЦ от Русия е довело до безпрецедентни нарушения на ядрената безопасност и сигурността, които заплашват Украйна и по-широкия европейски регион.