Поклонението пред тленните останки на патриарх Неофит ще се състои в петък, 15 март. Опелото и погребението на главата на Българската православна църква ще бъдат в събота. 

15 март (петък) и 16 март (събота) ще са Дни на национален траур. 

Президентът Румен Радев отложи връчването на първия мандат. Вместо в петък, това ще се случи в понеделник - 18 март.

В 9 часа на 15 март тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат изложени за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, съобщи Старозагорският митрополит Киприан след извънредното заседание на Синода.

В 9:30 ч. на 16 март ще бъде отслужена заупокойна света литургия. Опелото ще започне след това. С литийно шествие тялото на патриарха ще бъде пренесено до митрополитската катедрала „Св. Неделя”, където ще бъде положено. Да бъде погребан в двора на храм "Св. Неделя" е воля на патриарха и решение на Св. Синод, уточни Киприан.

Временен наместник засега ще е Варненският митрополит Йоан. Той ще организира погребението на главата на Българската православна църква, а във вторник или сряда ще бъде избран наместник, който да отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца.

"На основание чл. 42, ал. 1 от УБПЦ - БП старшият член на намаления състав на Св. Синод - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан встъпи временно във функциите на Наместник-председател на Св.Синод", се казва в официалното съобщение.

"Политическите страсти са неуместни"

Радев отложи връчването на първия мандат. Причината за решението е смъртта на патриарх Неофит.

„В тези дни на всеобщо смирение и преклонение пред паметта на патриарх Неофит политическите страсти са неуместни. Затова отлагам връчването на мандата за съставяне на правителство за понеделник от 12 часа”, каза държавният глава.

Радев нарече кончината на патриарха "огромна загуба за Българската православна църква и за целия български народ".

„Със своето всеотдайно духовно служение на Бога и православието, патриарх Неофит се утвърди като крепител на нашата нация и държава. Вечна и блажена да бъде неговата памет!”, отбеляза президентът.

Добави, че ще запомни Неофит като човек, патриарх, който "ни учеше на смирение и мъдрост".