Положиха за поклонение тленните останки на патриарх Неофит в църквата "Св. Марина" в София. 

В храма беше отслужен трисагий или заупокойна молитва. Траурната служба се водеше от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

След това в храма, в Софийската митрополия, можеха да влязат и миряни, които да изразят своята почит и да се простят с българския патриарх Неофит.

Тъжната вест, че българският партриарх, който дълго боледуваше тежко, е починал, дойде късно в сряда вечер.

Над Светия Синод е спуснато черно траурно знаме, траурно биха камбаните на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", където също има траурно знаме.

"Ще имаме заседание на Светия синод около достойното изпращане на патриарха. В "Света Марина", митрополитския храм (в задния двор на Митрополията, откъм Богословския - бел. ред.), ще се положи днес тялото за поклонение на Негово Светейшество. Той е свързан с тази светица", съобщи по-рано в четвъртък сутрин Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Той призова вярващите да се помолят за Негово Светейшество.

"Негово Светейшество вчера се упокои у Господа. Тази скръбна вест покруси светата ни родна българска православна църква.

Негово Светейшество оставя трайна диря в най-новата история на БПЦ. Всеки, който се е докосвал до неговата личност, е оставал винаги с най-топли чувства.

Той беше събирателен образ, Ангелът на църквата, молитвеник, смирен човек, изключително търпелив, аристократизъм, умереност, внимателност, спокойствие, изключителен музикант, изключителен певец.

Неговият глас между 1000 гласове се разпознава. Песнопения, които той е пял, остават в съкровищницата на църковната музика", каза още митрополитът в памет на Неофит.

Той коментира и избора на Сливенски митрополит, който беше касиран и отложен.

"Бог да ни помага на всички, за да можем да направим този избор, така както поръчва уставът, за да изпълним дълбоко отговорната задача. Всеки да запази духовния мир и спокойствие и да направим този избор.

Ние си имаме своите несъвършенства, но важното е човек да не забравя Божията любов към човека и ние да бъдем отговорни за делата, които вършим."

Вартоломей също отслужи трисагия

Вселенският патриарх Вартоломей също отслужи тази сутрин трисагия - заупокойна молитва - за упокой на душите на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на Ефкарпийския епископ Йеротей, съобщиха от Константинополската патриаршия.

Службата бе в патриаршеския храм в Истанбул "Свети Георги", а на нея присъстваха архиереите на Престола и членовете на Патриаршеския двор.

Съболезнования от румънския патриарх

Главата на Румънската православна църква - патриарх Даниил, изпрати съболезнователен адрес.

"До Светия Синод на Българската православна църква

С дълбоко прискърбие научихме, че след дълго боледуване си е отишъл нашият възлюбен брат в Христа - Неофит, Софийски митрополит и Патриарх на Българската православна църква - почитана и известна личност в съвременния православен свят.

Споделяме мъката от тази загуба. От името на архиереите, духовенството и миряните на Румънската православна църква, изказваме събратските си съболезнования на членовете на Светия Синод и на цялата Българска православна църква.

Молим се на Христос, нашия Господ, Този, Който е Възкресението и Животът (Йоан 11:25) за упокой на душата на Патриарх Неофит в светлината на праведниците, мирът и любовта на Светата Троица.

Вечна да бъде паметта му от поколение на поколение."

Минута мълчание в парламента

С минута мълчание парламентът почете паметта на Неофит. 

"С особена признателност и дълбока благодарност, ние – медиците от ВМА, си спомняме подкрепата на Негово Светейшество в годините на тежки изпитания", написа началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски в съболезнователен адрес по повод кончината на Негово Светейшество. Във ВМА полагаха грижи за тежкоболния патриарх през последните месеци.

"Ваши преосвещенства,

Приемете от името на ръководството на Военномедицинска академия и лично от мое име най-искрени съболезнования по повод кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит † Неофит. България загуби своя духовен водач – смирен и мъдър духовник, достоен пример за поколенията. С особена признателност и дълбока благодарност, ние – медиците от ВМА, си спомняме подкрепата на Негово Светейшество в годините на тежки изпитания – подкрепа, която ни вдъхваше сили и вяра да продължим битката за човешкия живот.

Вечна, блажена и светла да бъде паметта на Светейшия Български патриарх Неофит", се казва в съболезнователния адрес.

С минута мълчание в памет на Неофит започна и извънредното заседание на Столичния общински съвет. 

"Поднасям най-искрените си съболезнования по повод кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Отиде си духовният отец на нашия народ. Поклон пред паметта му!". Това се казва в съболезнователния адрес по повод кончината на патриарх Неофит на кмета на София Васил Терзиев, публикуван на сайта на Столичната община.

"Ще помним Н. Св. патриарх Неофит като божий човек. Изключително духовно извисен, смирен и благочестив, обединител на народа и църквата. Със своята мъдрост и дипломатичност той бе истински духовен водач. В своето служение той се застъпваше за България, грижеше се за миряните, отдаваше се на благотворителност и призоваваше хората да правят същото“, се казва още в съболезнователния адрес.

"Патриархът успя да издигне престижа на Българската православна църква, което се дължеше изцяло на неговата достойна личност", посочва също столичният кмет. 

"Отиде си нашият добър учител, духовен отец и приятел дядо Неофит“.  Това пък написаха от Българската православна църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим в своята фейсбук страница във връзка с кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. 

„Достоен Български патриарх! Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде неговата Свята памет“, написаха от Църквата.