"Да, България" да стане член на Европейската народна партия, да се консолидира с партньорите си ДСБ и "Зелено движение" като се създаде "програмен борд", който да взима общи решения, да се продължат разговорите с ГЕРБ, защото предсрочни парламентарни избори са "лош вариант".

Този път пред партията си очерта Христо Иванов на провеждащата се днес трета Национална конференция. Нейни гости бяха както председателите на формациите от дясното обединение "Демократична България", така и съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев.

"Аз знам, че сега ни гледат и искат да видят на какво мирише - на разделение ли мирише, на разколебаване ли мирише, на вътрешни драми ли мирише или на единение.

Искам да кажа на тези, които следят този камертон, какво виждат - при нас идеите винаги са повече от главите, лидерството - повече отколкото могат да следват, всеки разбира свободата по свой начин и настоява всички да я разбират така, че ако нещо е негова кауза, трябва сега веднага да се случи.

Ние можем да врим, кипим, бълбукаме, да има емоции, но си научихме урока - че трябва да сме заедно, за да сме силни. Научихме урока, че трябва да можем да говорим с други хора, да градим мостове, да не си тръгваме. Бяхме се превърнали в общността на тези, които си тръгват като не им харесва, не правят компромиси.

Започнахме да учим, че трябва да бъркаш, да разбираш грешката си, пак да бъркаш, да бъркаш по-добре следващия път, докато не дойде онази бистрата вода. С партньорите, с които имаме различия, имаме лоша кръв, трябва да работим заедно" - започна Иванов встъпътелната си реч. И заключи:

"Научили сме си уроците, няма да се откажем, знаем си целите и знаем, че каузите ще издържат и подкрепата няма да се загуби."

След което очерта какво според него трябва да се случи до края на годината - по отношение на управлението, на консолидацията в ДБ, на взаимотношенията с ПП, както и какво да бъде позиционирането на "Да, България" в Европа.

"Ако не успеем"

В контекста и на предстоящите днес преговори с ГЕРБ за ротацията и продължаване на съвместното управление, първото послание на Христо Иванов бе: "Да гарантираме, че реформите, които започнахме през 9-те месеца, ще продължат".

Иванов отново благодари на премиера (в оставка) Николай Денков, без чието "автентично лидерство нямаше да стигнем дотук". "Да благодаря и на Мария Габриел - всички искаме да имаме първи редовен премиер жена. Благодаря и за такта, че не се е включи в канонадата от реплики", допълни Иванов, визирайки "канонадата" от обвинения към кабинета и ПП-ДБ на политическия лидер на Габриел Бойко Борисов и неговия съюзник Делян Пеевски.

"Не са прави тези, които казват, че политическата криза е приключила. Тази коричка на някаква стабилизация е много крехка и не бива да си мислим, че можем да подскачаме върху нея като някакви горили", посочи обаче Иванов.

За него централният въпрос сега е да продължат реформите в правосъдието, "кой и в чия полза упражнява властта в сектор "Сигурност", как ще бъдат попълнени регулаторите, как ще работят медиите, как ще функционират партиите и ще се провеждат изборите.

"Въпросът е можем ли да се догворим с колегите от ГЕРБ, за да направим това. Ако не успеем, ще трябва да се легитимираме политически чрез нови избори - това е лош вариант. Или ГЕРБ и ПП-ДБ постигат съгласие за общ пакет от реформи през следващите 9 месеца, или сме глупави и се върви към нови предсрочни избори" - заяви.

"Хайде да се самоопределим - службите трябва да се отчитат пред парламента, къде другаде?" - призова още той в контекста на предложения от ДБ меморандум и законодателни промени в сектора, срещу което ГЕРБ се противопоставя.

"Имаме меморандум, представен достатъчно време преди ротацията, който има ясен механизъм - трябва да се избират най-добрите. Трябва всички партии да могат да правят номинации и да се оценява на база техните качества. Никой да няма партиен дял за котка в чувал" - продължи председателят на "Да, България", обръщайки се индиректно към Борисов, който поиска ДПС да има екслузивните права за свои номинации за органите, избирани от парламента с 2/3 мнозинство. -

"Когато заедно сме поели отговорността да има правителсто е честно да се разберем, че няма да играем с други мнозинства. А не да се носи отговорността с едни, а решенията да се взимат с други, когато е удобно" - допълни Иванов, пак препращайки към меморандума, който забранява плаващите мнозинства на партньорите - срещу което ГЕРБ е против.

"Това ще поставим на масата. Ако можем да получим отговор не "Да, да", а с разписани ангажименти, можем да продължим" - даде заявка за тон на преговорите Иванов.

По думите му "задачата е проста", макар от миналото лято досега да няма развитие.

Иванов направи препратка и към исканата от Борисов смяна на министъра на финансите Асен Василев. "Еврозната е толкова важна цел, че изобщо не мога да си представя как искаме смяна на министъра на финансите. Министърът не се казва Асен Василев, а Еврозона".

Център-дясно

Лидерът на "Да, България", който е и съпредседател на ДБ, отново говори за политическото лице на формацията.

"Център-дясното пространство - реформаторската десница, която от десни либерални позиции се грижи за модерниизацията на страната. Ние се намираме в тази ниша. Тя има стратегическо положение и не трябва да се допуска да се опразни. Ние сме либерал-демократична партия" - даде заявка.

И затвърди пътя към консолидация с ДСБ и ЗД, за което от години се говори в трите формации, но все така остава на думи. Иванов предложи на участниците в конференцията да включат в резолюцията общи органи за взимане на решения в ДБ, като предложи работно име: "програмен борд". 

ЕНП - в сърцето на Европа

И в контекста на център-дясното, лидерът на партията даде мнението си - "Да, България" да стане част от ЕНП, където е и ДСБ.

"Препоръчваме присъединяване към ЕНП, защото тя е в основата на европейската сграда. Да осигурим по-силно представителство в сърцето на Европа, ако искаме да улътняваме център-дясното пространство", заяви.

Накрая Иванов се обърна и към хората си за състоянието на вътрешнопартийния живот: "Нашата партия е на 7 години, някои неща трябва да са научени. След година ще имаме избор на ново ръководство - да възложим на Националния съвет вътрешна дискусия за промени в устава. ДБ е системната формация, само че на променената система, не тази предишната. Трябва ни разговор как да станем представени по-сериозно в местната власт, в парламента, да говорим за професионализация на администрацията и др.", зададе тон.

Преди Иванов говориха партньорите му - лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, съпредседателят на "Зелените" Тома Белев и Кирил Петков.

"България има нужда от обединени евроатлантически сили и това е нашата задача. Ние в коалицията трябва да работим за обединение, за общи органи за взимане на решения. Да привлечем най-младия сегмент - ПП" - зададе също курс към консолидация Атанасов.

А посланието в речта на Кирил Петков бе, че дясно-либералната общност може да е двигател на промени, но не и като налага волята си над инакомислещите, а чрез диалог с тях.

"Ние представляваме една общност, която е разнородна. Общност, която създава добавена стойност. За да може да бъде адекватна, релевантна и част от общностите, които взимат решения, тя трябва да е заедно. Всяка една от нашите партии може да се фокусира върху различията, но заедно сме по-силни, по знаещи, по-можещи. 

Има една голяма общност, която не иска промяна, защото се страхува, че промяна ще накърни интересите й. Има и друга, която си спомня за комунизма - когато са били млади и силни. Има и една потискана с варварски подходи от комунизма - и тя е там. Има и една недоволна от живота и се чувства прецакана, но не знае от какво - и там се появява един лидер който им обяснява, че са нещастни заради външен фактор, ваксини, европейски колонизатори..." - изброи Петков, очевидно визирайки симпатизантите на ГЕРБ, БСП, ДПС, "Възраждане". 

След което направи извода:

"Една от големите грешки на нашата общност е чувството, че знаем и можем повече и останалите трябва да ни слушат. Но осъзнах, че движението на България не е нашето желание, а как тези общности да си взаимодействат. Ние не можем да изпарим нашите общности. Нашата задача е ние да сме обединени. Имаме задача да демократизиираме институциите, не да ги превземаме."

А после съпредседателят на ПП разказа за частни разговори с кметове на ГЕРБ.

"Сега ако в частен разговор говорите с кметовете на ГЕРБ и ги питате искате ли Владислав Горанов да се връща да ви направи бюджета, те тихичко казват по никакъв начин не искаме да се върнем към старата система - да се молим да сме сред малкото избраници. Ето, една друга общност, не нашата, вече вижда предимствата на промяната", даде пример Петков.

Третата Национална конференция на "Да, България" има няколко цели: приемане на политическа декларация за визия и стратегически насоки за дейността си, избор на европейско политическо семейство, приемане на решение относно основните насоки за организационно развитие и укрепване на "Демократична България" и приемане на резолюция по изводите от доклада на лидера.

Очаква се конференцията да продължи цял ден, като Христо Иванов предварително се извини, че ще я напусне в 16 ч. заради насрочените за 18 ч. преговори с ГЕРБ.