"Ако продължават да правят поголовни смени, дори когато са в оставка, да сключват договори за близо половин милиард лева, да сменят ръководството на АПИ, когато са в оставка, да си слагат свои заместници, аз мисля, че Асен Василев не може да остане финансов министър. Ако Мария Габриел може да работи с него, да работи."

Това заяви Бойко Борисов в ежедневната си порция (не)коалиционни коментари - "на крак", пред скупчилите се пред асансьора на Партийния дом журналисти.

Както е известно за лидера на ГЕРБ е неприемливо министрите сами, без да са се консултирали с него, да назначават кадри в ресорните си ведомства. Така например преди няколко дни се ядоса, че е сменен шефът на приходната агенция в Бургас без това да е получило одобрението на... неговия кмет Димитър Николов. На 5 март пък министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е сменил ръководството на спорната в мандатите на Борисов държавна фирма "Автомагистрали", назначавайки в борда свой бивш сътрудник, пише днес "Сега".

Атака за пореден път дойде и по адрес на спортния министър Димитър Илиев, отдавна нарочен от Борисов - сега заради критиките на министъра за спортната зала в Бургас. Заради това, че е атакувал една от строителните гордости на Борисов, вторият заяви, че категорично няма да се съгласи при ротация Илиев да остане на поста.

Лидерът на ГЕРБ затвърди, че партията му ще иска 50% от цялата власт на всички нива и обяви, че преговорите за това започват утре в 18 ч. От думите му се разбра и че ще продължи да настоява за това ДПС да е третият участник при избираните с 2/3 мнозинство органи. Макар да заяви, че не си говорел с Движението, в предлаганото от ГЕРБ коалиционно споразумение е записано, че в този избор трябва да участват само "евроатлантически" формации. А днес изключи левицата ето така:

"Като гледам червените рози, които ПП-ДБ дават на БСП, искам да ги предупредя - с комунистическата партия ГЕРБ няма да управлява и няма да дели регулаторите."

Розите идват от днешния 8 март като повод министърът на икономиката Богдан Богданов да ги подари на лидерката на БСП Корнелия Нинова. А че ГЕРБ настоява ДПС да има представителство от 1/3 призна още преди месеци бившата шефка на групата на ГЕРБ, произведена в конституционен съдия - Десислава Атанасова.

След което Борисов отправи нова оферта, макар да не прозвуча сериозно: ГЕРБ взима всички министри без този на Външно, а ПП-ДБ - всички регулатори.

Заяви още, че се гордее с проекта "Турски поток", с който Русия заобикаля Украйна като газово трасе. Коментарът му бе по повод най-сетне откритата пътна карта, публикувана от "Капитал". Тази карта бе скрита от правителствата на ГЕРБ, не можаха да я намерят и последвалите кабинети, както и прокуратурата.

Няма ДПС квота, има подходящи кандидати

В отговор на коментарите на Борисов съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че ако лидерът на ГЕРБ не иска Асен Василев за министър на финансите и иска всички министри трябвало да дойде на преговорите и да му го заяви в очите. Както е известно, Борисов отказва да преговаря лично, като за него водеща трябвало да е евентуалната му премиерка Мария Габриел.

"Каня г-н Борисов утре да дойде в 18 ч. и да ми го каже в лицето", заяви Петков. - "Това, което искам да дам като съвет на г-н Борисов - че ако иска да преговаря, да дойде утре на срещата и да говорим по всичките тези теми. Ако иска да делегира на Мария Габриел - да делегира. Разбираме, с удоволствие утре ще говорим с нея също, но тази идея хем делегира, хем преговаря през камерите, е абсурдна".

В отговор на въпрос относно настояването на ГЕРБ ДПС да е третият участник в реденето на органите с квалифицирано мнозинство съпредседателят на ДБ Христо Иванов подчерта, че тук не става въпрос за квоти, а да се намерят най-правилните хора за съответните позиции.

Коментира и другият съпредседател на ДБ - Атанас Атанасов, който също призова своя "приятел" Борисов да се яви лично на преговорите, след като му мине "адреналинът:" от срещата на ЕНП в Букурещ. Посочи, че се бил превърнал в Румен Радев - само критикувал правителството, макар да било съвместно.