"Името на финансовия министър е Мистър еврозона".

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов преди началото на националната конференция на партия "Да България". Иванов изтъкна, че се очаква в края на годината да има прозорец и България да влезе в еврозоната.

"Да сменяме човека, който доведе до възникването на този прозорец - това е Асен Василев, е много трудно обяснимо", заяви Иванов.

Така той се противопостави на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото Василев тряба да бъде сменен.

За пореден път Иванов заяви, че преди да се говори за структура и състав на правителството, трябва да се установи "политическа база" за излъчване на такова правителство. Така той коментира започващите довечера преговори между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ.

"Първо е разговорът за реформите. Няма нито една нова реформа - всички теми, които сме повдигнали, са отдавна  в публичното пространство", заяви Иванов.

И допълни, че в този преходен момент на ротацията той и неговите колеги търсят ясен ангажимент и яснота какво може да се очаква.

"И в документа на колегите от ГЕРБ има части, които си заслужава да бъдат обсъдени. Заглавието  няма значение, важно е съдържанието", каза още Иванов.

Той обясни, че всички партии, "освен партията на г-жа Митрофанова", трябва да могат да предлагат кандидатури за реулаторите.

"Ако дойде кандидатура, която е с много добри качества, от ДПС, разбира се, че трябва да бъде наравно с всички други оценена. Както и с БСП и ИТН.

Въпорсът е никой да няма предварително запазен дял. Въпросът е да нямаме съмнения оттук нататък. Особено, когато не се носи отговорност", каза още Иванов.