От 313 протокола само в 13 няма грешки. Има 400 сигнала, подадени в изборния ден. Липсват 15 флашки от машините. Това са основните доводи на Ваня Григорова, кандидат-кмет на БСП в София, която оспорва резултатите от местния вот. 

В ефира на бТВ днес тя изтъкна, че първоначалната експертиза на 313 секции е посочила редица нередности във вота, който бе доста близък на втори тур - Васил Терзиев спечели с 4776 гласа. Левицата обаче прати резултатите на съд, който първоначално нареди частична проверка на вота.

Григорова призна, че е имало нередности и при броенето на гласове за Терзиев - например във Френската гимназия, където според протокола за него няма подаден и един глас.

"В прегледа на протоколите има двупосочни резултати. Има секции, в които за мен са отчетени по-малко гласовен, има секции, в които той има повече. Но ако се съберат, аз имам 214 гласа повече", отбеляза тя.

Съдът нареди проверка в още над 100 секции, резултатите от която се очакват скоро. Григорова подчерта и липсващите флашки, които според нея са важни, защото се сравняват резултатите от тях с тези от протоколите, а не се броят разписките от машините - превърнати в принтери от предишното Народно събрание.

"Нали знаете, че машинните разписки трябваше да се подпечатват. Цял ден не се подпечатват, заради което ЦИК излезе в края на деня, че се приемат и неподпечатани. Това значи, че тези разписки може да бъдат печатани където и да е", отсече тя.

Но според нея причините за нередностите не са в Централната избирателна комисия (все още контролирана основно от номинации на ГЕРБ, БСП и ДПС), а в ПП-ДБ, които "организираха изборите".

"Избраният в Столична община е представител на тези, които управляват държавата - не трябва да го забравяме никога", подчерта тя. "Битката е за честни избори, не защото имам огромно его и не мога да се примиря, че друг е станал кмет. Избирателят трябва да има доверие в изборния процес. В противен случай ще имаме по-малко доверие."

Григорова не пропусна да коментира и новия бюджет на общината, като разкритикува Терзиев и екипа му, че не са включени всички приходи.

"Това са едни неграмотни хора. Аз не ги виня, те сега се озовават на това място. Но трябва да имаш уважението към хората, които знаят какво правят, да се допитваш до тях и да ги чуваш. Да се допитат до ръководителит на транспортните дружества, хората в администрацията на общината", отсече Григорова.