Кметът на София Васил Терзиев внесе в Столичния общински съвет проекта за бюджет на Столичната община за 2024 година - вече и с включени някои предложения на гражданите от общественото обсъждане миналата седмица.

Внесеният бюджет е с почти милион - 947 480 лв. - повече от първоначалния проект, и пак е рекордните 2,577 млрд. лв. 

От екипа на кмета в Столичната община подчертават, че това е в резултат на предложения на граждани, синдикати, работодателски организации и други заинтересовани страни, които имаха възможност да подават писмено своите идеи за промени в проекта. Както и на гражданските идеи от публичното обсъждане в аулата на СУ "Св. Климент Охридски".

Разбира се, за да бъде приет този бюджет е нужен работещ Столичен общински съвет - а той вече два месеца и половина не може да избере председател и да започне работа по същество. Следващата седмица, на 8 февруари, е поредният опит на формациите в "малкия парламент" да постигнат съгласие.

Към бюджета ще бъдат прибавени и още 100 млн. лв. от държавния бюджет за инвестиции в цяла София, от които 50 млн. лв за проекти на районните администрации.

Основните акценти в проекта за бюджет за 2024 година са: 

  • 611 945 670  лева за инвестиции в строителство на нови и ремонти на детски градини и училища, инфраструктура и вътрешно квартални улици и подобряване на условията в болници и ДКЦ;
  • Без повишаване на данъци, но с повишаване на събираемостта; 
  • Включване на гражданите в управлението на града. 5,3 млн. лв. ще разпределят гражданите на София по приоритетни за тях проекти;
  • 10% повече за по-зелена София;
  • 50% повече за Програма “Култура”;
  • Дигитализация на услугите на Общината и стимулиране на  иновативни проекти.

Капиталовата програма е на стойност 611 945 670 лв. 

Средствата от европейски оперативни програми в тазгодишния бюджет са на сравнително по-ниски нива и възлизат на 112,434,200 лв., което се дължи на факта, че се намираме в  края на програмния период. Столичната община ще развива капацитета и проектната готовност на столицата, за да може да участва активно в осигуряването на инвестиции за следващия период.