Ваня Григорова засега не успява да блокира клетвата на Васил Терзиев като кмет на София в понеделник. Това става ясно от съобщение на Административен съд-София-град (АССГ).

Григорова обжалва резултатите от балотажа, като към обжалването внесе искане за спиране на предварителното изпълнение на решението на ОИК - става въпрос за решението, с което комисията обявява, че Терзиев е спечелил втория тур на кметските избори в София. То априори предполага предварително изпълнение, т.е. - Терзиев дефакто да встъпи в длъжност..

Първоинстанционният Административен съд на София-град (АССГ) обаче отхвърля направеното в жалбата искане за спиране на предварителното изпълнение. Мотивите засега не са публикувани.

Това му определение може да бъде обжалвано пред ВАС - но едва ли ще има време за някакъв обрат в полза на Григорова, с оглед на сроковете... 

Иначе предстои АССГ да насрочи административното дело по същество по жалбата на кандидатката от балотажа - за разглеждане в открито заседание идната седмица. 

Жалбата на Григорова беше подадена вчера и съгласно правилата беше изпратена на СИК-Столична за незабавно окомплектоване с административната преписка и изпращането им в съда. Преписката се върна обратно в първоинстанционния съд днес около обяд и делото веднага беше образувано за разглеждане, като съдът се произнесе незабавно по искането за спиране на предварителното изпълнение, поясняват от пресслужбатга на ВАС..