Управляващите обмислят да задължат частните училища да осигуряват стипендии за талантливи ученици, които обаче нямат възможност да плащат такса за своето образование. Това научи Клуб Z от депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Целта на идеята е да се постигне баланс, тъй като в новия закон за училищното образование е записано, че частните заведения ще получават държавна субсидия, която следва ученика независимо в какво учебно заведение учи.

Идеята все още не е окончателно оформена. Депутати коментират, че е възможно да се задължат частните училища да отделят определен процент от приема си за талантливи деца, които не са от семейства, можещи да си позволят частно образование. За тях те ще отпускат стипендия, която да покрива разлката между държавната субсидия и таксата в училището.

Най-големите критици на държавното финансиране за частни училища са от БСП. Социалистите смятат, че законът поставя образованието "не в полето на качественото образоване, а в полето на печалбарството". Те предложиха законопроект, който гарантира, че държавното финансиране е само за държавни и общински училища.

Основният аргумент на ГЕРБ е, че държавата няма да финансира частни училища, а ще дава на всяко дете полагащата му се държавна субсидия, независимо в какво училище учи. От ГЕРБ изтъкват довода, че родителите на децата в частни училища също плащат данъци.