Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Управляващите обмислят да задължат частните училища да осигуряват стипендии за талантливи ученици, които обаче нямат възможност да плащат такса за своето образование. Това научи Клуб Z от депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Целта на идеята е да се постигне баланс, тъй като в новия закон за училищното образование е записано, че частните заведения ще получават държавна субсидия, която следва ученика независимо в какво учебно заведение учи.

Идеята все още не е окончателно оформена. Депутати коментират, че е възможно да се задължат частните училища да отделят определен процент от приема си за талантливи деца, които не са от семейства, можещи да си позволят частно образование. За тях те ще отпускат стипендия, която да покрива разлката между държавната субсидия и таксата в училището.

Най-големите критици на държавното финансиране за частни училища са от БСП. Социалистите смятат, че законът поставя образованието "не в полето на качественото образоване, а в полето на печалбарството". Те предложиха законопроект, който гарантира, че държавното финансиране е само за държавни и общински училища.

Основният аргумент на ГЕРБ е, че държавата няма да финансира частни училища, а ще дава на всяко дете полагащата му се държавна субсидия, независимо в какво училище учи. От ГЕРБ изтъкват довода, че родителите на децата в частни училища също плащат данъци.

Ключови думи

Коментари

Има частни училища, които и сега отпускат стипендии. За да има смисъл от държавната субсидия, трябва да бъдат строго регламентирани начинът и сферите, в които тя може да се харчи. Поне това не е трудно за контролиране от безхаберните и не особено умни чиновници, ако е ясно разписано. Нали никой няма илюзии, че таксите за частните училища ще се понижат заради субсидията?

Справедливо е всяко дете да ис получава субсидията за образование, гарантирана от държавата, независимо от социалния си поризход и доходите на родителите. Държавата трябва да иа претенции и към частните училища - за качество например, а за да има претенции трябва да има и финансов ангажимент към тези ученици там, нали?

Справедливо е всяко дете да си получава субсидията за образование, гарантирана от държавата, независимо от социалния си поризход и доходите на родителите. Държавата трябва да има претенции и контрол и върху частните училища - за качество например, - а за да има претенции трябва да има и финансов ангажимент към тези ученици там, нали?

нос

Никъде по света частните училища не са оставени да се справят сами, не можем да гледаме на тях като на обикновени частни фирми или еднолични търговци - все пак залогът не е да се спечелят едни пари, а да се образоват и възпитат едни деца и граждани на една определена държава...

частните училища не са толкова много, така че колко пари ще "загуби" държавата ако разпредели парите поравно на всички български ученици, включително и на тези в частните училища?

taka e

"Основният аргумент на ГЕРБ е, че държавата няма да финансира частни училища, а ще дава на всяко дете полагащата му се държавна субсидия, независимо в какво училище учи. От ГЕРБ изтъкват довода, че родителите на децата в частни училища също плащат данъци." mnogo pravilno!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.