Конституционният съд може да се произнесе до петък (когато е клетвата - бел. ред.) по избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии.

Това мнение изрази в интервю пред БНР адвокат Ивайло Арнаудов, председател на Адвокатската колегия в Плевен.

14 адвокатски колегии в страната реагираха и излязоха с остра позиция срещу решението на парламента. Очаква се най-многобройната – софийската, да се присъедини към позицията, припомня националното радио. Десислава Атанасова, която днес парламентът ще освободи като депутат, няма практически юридически стаж. Просто в далечната 2011 г. е била вписана като обществен защитник в русенската адвокатска колегия.

"Искахме да бъдем като предпазна лампа. Да светнем навреме", обясни юристът и напомни, че гилдията на адвокатите е най-многобройната юридическа гилдия в страната.

"Изниква въпросът подготвен ли е този колега (Десислава Атанасова – бел. ред.) за предизвикателствата да брани Конституцията? Нима този, който може да я промени за кратък период от време, е същият, който трябва да я брани? (…)

Всеки юрист, бидейки млад, си казва – щом г-жа Атанасова може до достигне този връх в юридическата професия, значи той е достижим", каза Арнаудов.

"До днес Конституционният съд все още е светая светих. Демонстрацията, която направиха народните представители, показа дефицити, които са различни при двамата кандидати. Всичко това се подсили по начина, по който Народното събрание определи техния мандат. Тук леко се превишиха възможностите на Народното събрание.

КС е този, който трябва да каже къде бърка НС."

И още:

"Нима някой си спомня избора на предишни конституционни съдии? Това е така, защото са безспорни личности", изтъкна още адвокат Арнаудов.

Реакцията на президента е успоредна с нашата, посочи юристът.

"Някой трябва да каже, че царят е гол", смята той.

Ивайло Арнаудов изрази надежда за бърза реакция на конституционните съдии преди клетвата на новоизбраните, за да не се стига до "водевилен ефект, защото той не е удобен за никого в обществото". Той е категоричен, че КС може да се произнесе до петък, тъй като "за юристите няма казус".

"Всичко изглежда много нечисто", обобщи Арнаудов пред журналиста Силвия Великова в предаването "Преди всички".

В политическите реакции на управляващите срещу действията на президента относно избора на двамата нови конституционни съдии Ивайло Арнаудов вижда "вид несъгласие - защо сега ни разваляте хубавата работа".

Според него "така изглежда отстрани, а всъщност това са част от юридическите ходове в тази ситуация".