Войната на Русия срещу Украйна е заплаха и за ЕС, за неговите ценности, суверенитет и сигурност.

Това заяви пред Европейския парламент в Страсбург външният министър на Белгия Хаджа Лабиб. Тя говори на дебат за запазването на ангажимента и предоставянето на военна помощ от ЕС за Украйна. Белгия пое ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 януари.

„Дълг на Европа е да продължи и да увеличи подкрепата си за Киев, предимно във военната сфера, за колкото време е необходимо. Да говорим обратното ще бъде от полза за Путин, който чрез външния си министър вече даде ясно да се разбере, че няма да спре в Украйна. И други страни са заплашени. Ние сме заплашени. Трябва да помните, че Киев е само на 1600 км от Страсбург“, каза Лабиб.

Тя настоя също, че ЕС трябва да продължава да подкрепя гражданското общество, неправителствените организации, активистите и независимите руски медии - както в Русия, така и извън нея.

Белгийското председателство ще направи всичко възможно за засилване на производството на необходимите за Украйна боеприпаси в Европа, увери Хаджа Лабиб.

Тя изтъкна, че ЕС разполагаме с всички необходими ресурси, за да подпомага Украйна в дългосрочен план. Подкрепата, предоставена досега от началото на руската агресия през февруари 2022 г., е за близо 27 милиарда евро. До този момент на Украйна са предоставени над 300 000 снаряда. Направени са и съвместни обществени поръчки за над 180 000 снаряда.

Скоро европейската индустрия ще има капацитета да произвежда 1 милион артилерийски снаряда годишно, каза изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Марош Шефчович. ЕС вече има капацитета за производството на повече от 1 милион боеприпаси тип „земя-земя“ като минохвъргачни сраряди.