Политическа звезда от средните нива на властта отива на работа в регулатор - това новина ли е? Да, когато звездата е депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова, а регулаторът - предполагаемо най-важният в държавата, Конституционният съд.

Слуховете, че Борисов готви дългогодишното си парламентарно "острие" за номинация на ГЕРБ в КС се появиха още в края на декември - но бяха официално потвърдени днес. Мандатите на двама конституционни съдии от квотата на парламента са отдавна изтекли, и едва ли някой се съмнява, че "сглобката" ще постигне съгласие. Ако ПП-ДБ искат да вкарат Борислав Белазелков, ще трябва да гласуват за Атанасова. А точно преди голямата ротация управляващата коалиция няма да се разтърси за подобна "дреболия".

Въпросът е - защо ГЕРБ копае ново дъно на своята вече известна безпринципност? Десислава Атанасова ли ще е "черешката на тортата" на съдебната реформа?

"...с високи професионални и нравствени качества, най-малко с петнадесетгодишен юридически стаж"

Конституционният съд не е точно съд, както правилно отбеляза Бойко Борисов - там няма обвиняеми, не се четат присъди, никой не получава наказание. Конституционният съд е особен вид върховен регулатор - неговата работа е тълкува основния закон при строго определени случаи и да определя дали дадено решение е съобразено или противоречи на него.

Практика по цял свят, където има подобни органи - защото това е структура на малко повече от 100 години, започнала в Австрия - е в конституционния съд да работят юристи с дълъг и сериозен опит в съдебната система, неоспорими авторитети в правото и като цяло уважавани от обществото личности. В съдебните системи по света това често е върхът на сладоледа - позицията, на която отиват най-добрите, когато вече са постигнали всичко друго.

Нашата Конституция е малко по-скромна с изискванията - конституционен съдия трябва да е юрист "с високи професионални и нравствени качества, най-малко с петнадесетгодишен юридически стаж".

Десислава Атанасова "де юре" покрива тези изисквания - от една страна, Бойко Борисов казва, че тя е страхотен професионалист и човек, от друга, е била няколко години юрисконсулт, а после, от 2011 г. насам, е регистрирана като обществен защитник.

И макар никога да не е стъпвала в съдебна зала в това си качество или да е защитавала някого като адвокат, поради особености на българската съдебна система, това покрива нужните 15 години стаж.

По ирония на съдбата точно по тази механика преди повече от 10 години Делян Пеевски покри изискванията да стане шеф на ДАНС. Тъй като не беше работил и ден в службите, Тройната коалиция тогава (различна от тройната коалиция сега само с една формация) промени закона, така че Пеевски да може да заеме поста с 8 години юридически стаж. Фактът, че той такъв стаж дефакто няма, бе удобно заобиколен от Закона за съдебната власт - макар да е бил следовател само месеци, годините му в парламента бяха зачетени като "юридически стаж".

С подобна "техника" и Десислава Атанасова, чиито правни постижения е трудно да бъдат проследени, дори да броим годините й като депупат за такива, по всяка вероятност ще стане конституционен съдия - и то най-некомпетентния конституционен съдия в модерната ни история.

"Тогава не ви чух да говорите за политическо назначение"

Репликата е на Бойко Борисов от днес - възмутен от това защо журналистите го питат дали не "парашутира" Атанасова в КС. А поводът - последното попълнение на съда от 2021 г. Янаки Стоилов - депутат от БСП и номинация от квотата на президента Румен Радев.

"Качествата на Десислава Атанасова далеч надвишават качествата, които има като юрист Янаки Стоилов и ние стоим зад нея."

За качествата на Атанасова в услуга на Борисов трудно може да се спори, но едно е сигурно - като правна компетентност и биография тя отстъпва не само на Янаки Стоилов, но и на всеки друг конституционен съдия в последните 33 години.

Янаки Стоилов е един от авторите на Конституцията - член на VII-то Велико Народно събрание, което я пише. В добавка е професор по право, преподавал и в СУ "Климент Охридски", и в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Ако Борисов искаше да критикува някоя от номинациите на Радев, по-добър избор би бил Атанас Семов - само 3 години преди да отиде във върховния съд Съда на ЕС отхвърли номинацията му за генерален адвокат, защото няма достатъчен "професионален опит на високо ниво". Но дори и той е с далеч по-сериозен правен и академичен опит от Атанасова.

Още по-странно е, че от ГЕРБ никога не са се свенили особено от политическите назначения - но винаги са пращали сериозни професионалисти в КС. Анастас Анастасов и Гроздан Илиев, които сега ще бъдат заменени, са хора с по 20-30 години опит като съдии. Константин Пенчев и Красимир Влахов, чийто мандат още тече, са също с неоспорими биографии.

За пръв път партията номинира една правна нула за място в Конституционния съд.

Може би Борисов се е вдъхновил от репликата на Кирил Петков в края на миналата година - че в регулаторите трябва да ходят политически лица, а не експерти. Явно и зелените в политиката имат на какво да научат ветерана.

Едно е сигурно - ГЕРБ, с помощта на ПП-ДБ и ДПС, смело разбиват на пух и прах концепцията за разделение на властите и взаимен контрол. Продължават да обезценяват изискванията за компетентност и авторитет, да сриват този на най-важните институции, и да ги превръщат в кухи фасади на демокрацията ни. Докато уж правят съдебна реформа.

ПП: Два часа след публикуването на този коментар стана ясно, че ПП-ДБ и ДПС не просто ще подкрепят Десислава Атанасова - те я номинират наравно с ГЕРБ.