"Да бъде ли реализирано преместване на паметника на съветската армия, по–известен като "Альоша", издигащ се на върха на хълм Бунарджик в Пловдив?"

Предложение за референдум с такъв въпрос са внесли общинските съветници от "Има такъв народ" в Пловдив, съобщава сайтът "Под тепето".

Идеята е отговор на предложението на съветници от ДСБ за преместване на монумента в Музея на социалистическото изкуство в София до края на годината.

Твърде е възможно да се стигне до допитване, защото малко от членовете на общинския съвет подкрепят демонтаж. Несъгласие има дори в средите на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Наскоро бившият кмет и настоящ общински съветник Славчо Атанасов, също предложи референдум по темата.

Днес правната комисия към общинския съвет реши да поиска от администрацията разчет колко биха стрували двете начинания, а и може ли чисто технически да се премести паметникът.

Темата за "Альоша" бе повдигана няколко пъти през последните 34 години. Тя стана отново актуална след демонтажа на МОЧА (Монумент на окупационната червена армия) в София.

Според закона за референдумите местен референдум се произвежда по предложение на:

поне една пета от общинските съветници, но не по-малко от трима общински съветници;

кмета на общината, съответно кмета на кметството или района;

инициативен комитет с подписите на не по-малко от една двадесета от гражданите с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на съответната община, район или кметство към момента на вписване на предложението в регистъра.

Общинският съвет приема решение за произвеждане на местен референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от една десета от гражданите с избирателни права в съответната община, район или кметство.

Ако в срок до един месец след обявяване на решение на общинския съвет инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от една десета от гражданите с избирателни права на съответната община, поиска да се произведе референдум за одобряване на решението, кметът на общината определя датата на референдума, който трябва да се произведе в срок до два месеца от постъпване на искането.

Предложението се адресира до председателя на общинския съвет, който в тридневен срок от постъпването му е длъжен да уведоми общинските съветници и кмета на общината за него.