След започналия демонтаж на паметника на съветската армия в София, известен като Монумент на окупационната червена армия (МОЧА), идва ред и на пловдивския Альоша. 

Общинските съветници от ДСБ Владимир Славенски и Йоно Чепилски са внесли проект на решение на общинския съвет за премахването на статуята на руския войник, извисяваща се над Града под тепетата на хълма Бунарджика, и преместването й до края на годината в Музея на социалистическото изкуство. 

"Очакваме предложението да бъде обсъдено и гласувано на предстоящата сесия на 17 януари и изразяваме надежда, че общинските съветници от всички групи ще застанат на страната на националното достойнство и историческата реалност.

Ако предложението бъде прието, кметът на града Костадин Димитров трябва да разпореди преместването на паметника до края на годината", пишат днес от ДСБ-Пловдив в своя публикация по темата.

"С цел възстановяване на историческата истина - а именно, че Червената армия е окупатор на България и обръщайки се към националното достойнство, завещано ни от епохата на българското Възраждане, предлагаме Альоша да бъде преместен от върха на хълм Бунарджика. Предложението включва още осъществяване на архитектурен конкурс за реновация, облагородяване и реставрация на пространството на върха на хълма, така че мястото да се превърне в приятно градско пространство, подходящо за разходка, културни и спортни събития" - допълват от партията.

Впечатление обаче прави, че внесеното предложение е само на двамата съветници от ДСБ. Отсъстват колегите им от "Да, България" и "Продължаваме промяната", с които са в една група в местния парламент и в коалиции на национално ниво.

От формацията на Христо Иванов изразиха становище в края на миналата година за преместването на пловдивския паметник на съветската армия в музей, но само от името на местната партийна организация. 

"Крайно време е да предприемем действия за преместването на пловдивския червеноармейски символ, разделящ общността на пловдивчани, и изработен по съветски проект и диктовка. Tези монументи не са паметници и "освободителната" роля на Червената армия е манипулативно изкривяване на фактите – няма нито един съветски войник, жертва за "освобождението" на суверенна България. 

 "Да, България-Пловдив" инициира широк обществен дебат, който през различните идеи да обедини пловдивчани относно трансформацията на пространството, заемано от Альоша, на върха на Пловдив" - се посочваше в нея, но без заявка за ангажимент - поединичен или общ, било то в рамките на "Демократична България" или на коалицията й с "Продължаваме промяната".

Темата е любопитна с оглед решенията на двете основни съставни части в ДБ на последните им заседания на партийните органи за консолидация вътре в дясното обединение - въпрос, който ДСБ и "Да,България" обсъждат от близо 10 години.

А къде е "Промяната"? От ПП имат по-балансирана позиция относно Альоша. Оттам казват, че са "за" преместването на паметника, но не в спешен порядък, без предварително широко обществено обсъждане.

В началото на годината това мнение изрази пред радио Пловдив и Николай Гюров от ПП, който е и председател на групата на коалицията. По думите му по-належащ бил въпросът с премахването на растителността на Бунарджика и облагородяването на алеите. Иначе бил категорично против съветският войник да гледа града от най-високото място.

Любопитна в ОбС Пловдив ще е и позицията на ГЕРБ, която дълги години не направи нищо по отношение на МОЧА, въпреки предложенията на ДБ, но се активизира предизборно, като формално предложи и демонтажа. Иначе на хартия мнозинство в съвета за преместването на Альоша би трябвало да има.