Григор Димитров достигна до полуфинал още в първия си официален турнир за годината. В Бризбейн (категория ATP 250) той преодоля трети съперник, днес Ринки Хиджиката (Австралия) - 6:1, 6:4 за 80 минути. 

Положително за българина е, че като изключим първия двубой срещу Анди Мъри, той не хаби много усилия на корта във влагата в австралийския град.

Той чака в битка за място на финала Джордан Томпсън (Австралия), който спаси честта на местните с драматична победа над Рафаел Надал - 5:7, 7:6(6), 6:3. Мачът продължи близо три часа и половина.

Полуфиналите са в събота, като този на първата ни ракета ще започне по обед наше време.

В другия полуфинал съперница са водачът в схемата Холгер Руне (Дания) и Роман Сафиулин (Русия). Двамата победиха с по 2:0 сета съотнетно Джеймс Дъкуорт (Австралия) и Матео Арналди (Италия).

Днес Григор започна като в предишния кръг срещу Даниел Алтмайер. Той записа два пробива и дръпна с 5:0. 22-годишният му съперник "взе ръка", а след това имаше две точки за брейк, но Димитров не му позволи още да намали изоставането си. Малко по-късно първата ни ракета поведе със сет.

Вторият бе по-равностоен, макар че най-добрият ни тенисист стигна до ранен брейк - отново като вчера. Нататък Хиджиката стабилизира играта си на своя начален удар, но не успя да направи много на подаването на своя опонент. След 2:0 двамата не допуснаха сривове, а Григор затвори мача ударно - с два поредни аса (общо 12 за него в четвъртфинала) и гейм на нула.

Поне дотук Григор Димитров демонстрира отлична форма в началото на годината - така, както завърши 2023 г.

Надал пропусна три мачбола срещу Джордан Томпсън

Рафаел Надал пропусна три мачбола и отстъпи в три сета на австралиеца Джордан Томпсън, с което лиши любителите на тениса от зрелищен полуфинал срещу Григор Димитров.

Прогнозите, че Надал лесно ще преодолее Томпсън, не се сбъднаха. Мачът тръгна гейм за гейм, като австралиецът първи стигна до пробив и поведе с 4:3, а Надал веднага върна брейка и изравни за 4:4. Испанецът направи втори пробив и спечели първия сет със 7:5.

Това не сломи Томпсън, който продължи да тормози Надал с уверена игра от дъното на корта. Двамата печелеха подаванията си, като при 5:4 испанецът пропусна първия си мачбол. Стигна се до тайбрек, в който Надал дръпна с 3:0, а след това и с 6:4, като имаше още два мачбола, които не оползотвори. Последваха четири поредни точки за Томпсън и той изравни сетове - 1:1.

В решителния трети сет Надал видимо отпадна физически и дори поиска медицински таймаут заради болка в бедрото. Томпсън се възползва по най-добрия начин, направи пробив в четвъртия гейм за 3:1, след което продължи да бъде стабилен на свой сервис и затвори мача с 6:3.

В крайна сметка се сбъдват очакванията, че Рафа няма да започне веднага да печели титли, ще му трябва време.