Рафаел Надал се завърна на корта с победа срещу австриеца Доминик Тийм - 7:5, 6:1, на турнира в Бризбейн от ATP 250 с награден фонд 661 585 долара. Мачът продължи час и 29 минути.

Надал не бе играл официално в продължение на точно 349 дни заради контузия, операция и възстановяване, което продължи почти през цялата 2023 г. Той получи травма в Мелбърн на "Аустрелиън оупън" и реши да се подложи на дълго лечение, за да може подобаващо да се сбогува с тениса тази година.

Испанецът падна до 672-ро място в световната ранглиста, но се ползва със защитен ранкинг, който му осигурява право на директно участие в схемите на първите девет турнира за годината. Тийм също имаше здравословни проблеми и трудно се връща към най-добрата си форма.

В първия сет всеки от двамата тенисисти печелеше сервиса си, като Надал поведе с 6:5, след което направи пробив, като се възползва от четвъртия сетбол.

Във втория сет испанецът започна много силно, печелейки първите три гейма, отново с брейк аванс. Тийм едва успя да вземе едно свое подаване за 1:3, но Надал направи нов пробив и затвори мача на свой сервис.

"Не мога да предвидя какво ще стане през следващите шест месеца и как ще реагира тялото ми. Дали ще се наслаждавам на тениса, както в последните 20 години. Искам да кажа, че за мен не е важното чувството да спечеля големите турнири, а да бъда щастлив, да мога да бъда конкурентен на всеки, срещу който ще играя", каза Надал преди старта на турнира.

Надал ще играе на осминафиналите срещу победителя от мача между руснака Аслан Карацев и представителя на домакините Джейсън Къблър. 

Григор Димитров ще срещне германеца Даниел Алтмайер във втория кръг в Бризбейн. 56-ият в световната ранглиста Алтмайер победи участващия като "щастлив губещ" представител на домакините Ли Ту със 7:6(5), 7:6(4).

Григор е играл два пъти срещу Алтмайер, като печели и двата пъти, без да загуби сет.

Българинът преодоля първия кръг след обрат срещу Анди Мъри в първия ден на новата година с 4:6, 7:5, 6:2.