Бившият президент Доналд Тръмп заяви вчера на митинг в Айова, че никога не е чел манифеста на Адолф Хитлер "Mоята борба" ("Mein Kampf") и не цитира германския диктатор, когато казва, че нелегалните имигранти в САЩ "унищожават кръвта на нашата страна", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това е вярно. Те унищожават кръвта на нашата страна", заяви Тръмп, баща на четири деца с майки от имигрантски произход, пред тълпа от поддръжници в град Ватерло. "На тях не им харесва, когато казвам това. Никога не съм чел "Моята борба".

Тръмп уточни, че Хитлер е използвал езика "по много по-различен начин". Бившият президент не коментира решението на Върховния съд на Колорадо да го дисквалифицира от явяване на президентските избори в щата.

В "Моята борба" тиранинът пише, че "всички велики култури от миналото са загинали само защото първичната творческа раса е измряла от отравяне на кръвта."

В статия от 1990 г. в списание "Венити Феър" се твърди, че Ивана Тръмп, първата жена на Доналд Тръмп, била казала на адвоката си, че Тръмп е държал книга с речите на Хитлер в нощното си шкафче. Тази статия получи "втори живот" през последните дни, посочва Ройтерс.

Тръмп обеща да се справи с незаконната имиграция и да ограничи законната имиграция, ако бъде избран за втори четиригодишен мандат в Белия дом. Той използва израза за "отравянето на кръвта" по време на интервю през септември за дясноориентирания уебсайт "Нешънъл пулс".

То предизвика критики от страна на Лигата за борба с поругаването, чийто лидер Джонатан Грийнблат нарече езика "расистки, ксенофобски и отвратителен".