Бившият президент Доналд Тръмп е дисквалифициран от участие на президентските избори в САЩ през 2024 г. в щата Колорадо. Това реши Върховният съд на Колорадо (4 срещу 3 гласа). 

Историческото постановление дава началото на битка пред най-висшата инстанция на нацията - федералния Върховен съд, който е доминиран от републикански магистрати.

"Ние заключваме, че... президентът Тръмп е взел участие в бунт", пишат съдиите от Колорадо. "Директните и изрични усилия на президента Тръмп, в продължение на няколко месеца, да увещава поддръжниците си да маршируват към Капитолия, за да предотвратят това, което той погрешно характеризира като предполагаема измама срещу народа на тази страна, бяха безспорно открити и доброволни".

"Освен това доказателствата ясно показват, че президентът Тръмп е предприел всички тези действия, за да подпомогне обща незаконна цел, която той самият измисли и задейства: да попречи на Конгреса да сертифицира президентските избори през 2020 г. и да спре мирното предаване на властта."

Престъплението на Тръмп

Съдът смята, че Тръмп е нарушил Раздел Трети от 14-ата поправка на Конституцията на САЩ, който гласи:

"Лица, които като членове на Конгреса, държавни служители на Съединените щати, членове на щатски законодателни органи, на изпълнителната или съдебната власт вече са полагали клетва да спазват Конституцията на Съединените щати, а след това са се ангажирали с метежна или бунтовническа дейност против нея или са подкрепяли нейните врагове, нямат право да стават сенатори, представители в Конгреса, членове на избирателни колегии за президент и вицепрезидент или да заемат каквато и да било държавна или военна длъжност в Съединените щати или в отделен щат. С две трети от гласовете на всяка камара обаче Конгресът може да върне така отнетите привилегии".

Съдиите отложиха влизането в сила решението до 4 януари в очакване на предполагаемото обжалване на Тръмп. На 5 януари трябва да стартира процеса по издаване на бюлетините за първичните избори.

"Не стигнахме лесно до тези заключения", пишат съдиите. "Осъзнаваме величината и тежестта на въпросите сега пред нас. Също така взимаме предвид тържественото си задължение да прилагаме закона, без страх или пристрастие и без да се люлеем на обществената реакция към решенията, които законът ни налага да вземем."

Реакцията на републиканците

Бившият президент отрича да е извършил каквито и да е престъпления на 6 януари 2021 г., а обвиненията по негов адрес определя като неоснователни и антидемократични. И до днес шоуменът, както и десетки милиони от фанатизираните му почитатели, поддържат тезата, че държавният глава Джо Байдън е спечелил президентските избори преди близо три години с измама. 

Бившият президент не коментира решението по време на митинг във Ватерло, Айова, но предизборният му щаб изпрати имейл за набиране на средства, в което го определя като "тиранично".

"Това решение, издадено от Върховния съд на Колорадо, атакува самото сърце на демокрацията на тази нация. То няма да издържи и се надяваме, че Върховният съд ще отмени тази неконституционна заповед", обяви говорителката на Тръмп по правните въпроси Алина Хаба в изявление.

Председателят на Републиканския национален комитет Рона Макданиел определи решението като "изборна намеса" и заяви, че правният екип на РНК възнамерява да помогне на Тръмп да се бори с решението.

Значението на решението

През 2020 г. Байдън убедително спечели вота в Колорадо с преднина от 13 процента пред републиканеца, така че решението на Върховния съд дали да го утвърди, или отхвърли, няма да промени резултата от евентуален сблъсък между двамата през 2024 г. То обаче би въздействало сериозно на първичните избори, на които Тръмп не би имал правото да присъства на бюлетините - някой от останалите консерватори в надпреварата като Рон Десантис или Ники Хейли би стопил преднината на безспорния фаворит. Това може да се окаже решаващо за осигуряването на номинацията на Републиканската партия. 

Заплахата за бившия президент идва от възможността и други щати да последват примера на Колорадо и да го изхвърлят от играта. 

Все пак добри новини пристигнаха за щаба на Тръмп от Северна Каролина - щат, който през 2020 г. консерваторът спечели с 49,93% срещу 48,59% за Байдън. Местната избирателна комисия отказа да дисквалифицира Тръмп от първичните избори.