Решението от вчера на Административен съд София-град важи само за демонтажа на Паметника на Съветската армия, който трябва да бъде прекратен незабавно. Това мнение изрази в ефира на бТВ адвокат Валя Гигова.

Тя специално обърна внимание, че АССГ се произнася единствено дали в момента има административен акт или законово основание да се слува това, което се случва - казва, че няма. Има възможност това разпореждане да се обжалва.

Но към момента нищо повече не трябва да бъде извършвано.

„Този акт на съда не дава отговор на въпроса дали тези действия са законосъобразни. Трябва да се преустанови демонтажът. Оттук насетне стоят за решаване въпросите какви са последиците от него, както и ако той е извършен без основание - кой каква отговорност носи“, коментира Гигова.

Правистката коментира, че има объркване, защото АССГ все пак се произнася по-скоро за демонтаж на движими вещи, а пък паметникът безспорно е недвижима държавна собственост.

Тя е категорична, че решението на съда не означава паметникът да бъде върнат отново на постамента си. И обобщи, че АССГ просто заключава, че никой не трябва да извършва незаконни действия - а особено държавата трябва да е пример в това отношение.

Гигова заключи по презумпция, че щом областната администраия е била задължена да покаже документите, пък не го е сторила, следователно ги няма.