Сблъсъци между депутати от "Възраждане" с колегите им от ДПС и квестори, белязаха заседанието на парламента днес.

Този път то бе открито, за разлика от последните две. В началото се регистрираха 121 народни представители.

Депутати от "Възраждане" застанаха пред трибуната още преди началото на заседанието в опит отново да го блокират.

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обаче предложи да се взема думата от място. Това бе прието. Атанасова направи предложението си от микрофона на председателя Росен Желязков.

Шефът на енергийната комисия Делян Добрев започна да чете от място, на преносим микрофон, доклад по законопроекта, с който се отменя таксата за руския газ. През това време депутати от "Възраждане" обикаляха около тонколоните, опитвайки се да ги изключат.

Стигна се и до сблъсъци между хората на Костадин Костадинов и квестори. В сблъсъците се включиха и от ДПС, сред които Йордан Цонев и Делян Пеевски. Имало е и заплахи за убийство, ако се вярва на твърдения на депутат от "Възраждане", който по-късно се оплака от трибуната, а Желязков го посъветва, че имало органи, които се занимават с такива въпроси.

Докато те се бутаха и блъскаха, на фона на сериозен шум в залата Добрев продължи да чете.

В крайна сметка отмяната на таксата върху руския газ бе приета без дебати на първо четене, а малко след това и на второ четене.

Това би трябвало да означава, че основанието, на което се позова Унгария, за да плаши да ни наложи вето за Шенген, е отпаднало.

Депутатите приеха на първо четене отпадането на дерогацията (изключението) за внос на руски петрол. С приетите промени се предвижда, че горивата от руски петрол няма да могат да се изнасят след 1 януари. Вносът на руски петрол се прекратява окончателно от 1 март 2024 г. 

Заседанието след това продължи, като в него участваха само депутати от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.

От "Възраждане" опитваха да създадат безредие по всякакви начини. В един момент Кристиян Вигенин (БСП) поиска половин час почивка. Шефът на парламента Росен Желязков обаче заяви, че той не може да иска почивка от името на група, защото неговата група отсъства от залата.

"На вас, г-н Вигенин", ви давам почивка", каза Желязков под аплодисментите на залата. 

В крайна сметка работата на парламента продължи, а напрежението в залата видимо намаля.

В кулоарите лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че ДПС и Делян Пеевски управляват държавата. Пеевски пък отговори, че от "Възраждане" са терористи и проруски елементи, които саботират държавата. Той изрази увереност, че парламентът ще продължи да работи.

Това, което се видя днес, е най-унизителното състояние на българския парламент, откакто той съществува. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Моят апел към колегите е да спрат да се обиждат, да дърпат, да си правят номера, а да си довършим важните за хората дейности. Това заяви  лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Самата дума парламент означава да се говори, а не да се блокира говоренето. Тук е мястото да се надговарят политиците и те трябва да имат достъп до микрофона, Още преди три години предупредих, че когато вдигнеш юмруците и тръгнеш срещу редовно избрано правителство, резултатът ето го тук в залата. Българинът много добре е казал, че който посява ветрове, накрая жъне бури".

Това кза още Борисов.

По-късно следобед, когато депутатите започнаха да гледат бюджета на второ четене, обстановката в залата вече бе напълно спокойна. Опозицията влезе в зала, а депутатите отново говореха не от място, а от трибуната, която не бе блокирана за пръв път от няколко пленарни заседания насам.