„Ако се върнем дори няколко години назад, ще видите поредица от изказвания, които издават имперски амбиции. Тези амбиции включват доста от сегашните държави, включително част от тези, които са в ЕС. Така че в известен смисъл нищо ново. От друга страна, разбира се, трябва да внимаваме за тези изказвания. Защото преди това те изглеждаха като изказвания, след което се оказа, че някои от тях се превърнаха в план за действие.”

Така премиерът Николай Денков коментира в отговор на въпрос на Клуб Z вчерашното годишно обръщение на руския президент Владимир Путин.

Министър-председателят е в Брюксел за участие в Европейския съвет.

В обръщението на Путин имаше изказване, че цялото черноморско крайбрежие е станало руско след Руско-турските войни.

Клуб Z попита Денков и дали вижда опасност от руски план за действие по отношщение на България.

„Трябва във всеки случай да внимаваме какви са следващите действия на Русия и как трябва да бъдем подготвени за тях. От доста време доста хора казваме, че трябва да се внимава в това отношение. Надявам се и българското общество най-сетне да почне да чува, че има нужда от внимание в тази посока“, отговори той.

Премиерът обаче заяви, че не би правил връзка между евентуален неблагоприятен сценарий и големия брой руски граждани, заселили се трайно по черноморското крайбрежие у нас.

„Това, за което се подготвяме, е интегрирането в структурите на НАТО и превъоръжаването на българската армия, включително чрез учения с други войски на НАТО - така че да бъдем готови, ако нещо, не дай си Боже, се случи“, обобщи Денков.

Същевременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че след Украйна можге да дойде ред и на някоя друга държава, която Русия да нападне.