Съществува "реален риск" руският президент Владимир Путин да не спре в Украйна, ако постигне военна победа. Това обяви в четвъртък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Затова съюзниците на Украйна в алианса продължат да оказват подкрепа на Киев, подчерта той:

"Ако Путин победи в Украйна, има реален риск неговата агресия да не свърши дотук. Подкрепата ни не е благотворителност. Това е инвестиция в нашата сигурност. Единственият начин да постигнем справедливо и трайно решение е да убедим президента Путин, че няма да спечели на бойното поле. И единственият начин да се гарантира, че президентът Путин осъзнава, че не печели на бойното поле, е да продължим да подкрепяме Украйна".

Изявлението на генералния секретар на НАТО идва, докато подкрепата за Украйна в Съединените щати се забавя заради републиканските конгресмени, които са по-заинтересовани от това да импийчнат президента Джо Байдън.

В Европейския съюз ситуацията е идентична, като виновникът е унгарският лидер Виктор Орбан. Той определи Украйна като "една от най-корумпираните държави в света" и отказва да подкрепи пакета на ЕС от 50 млрд. евро за подпомагане на Украйна, както и стартирането на преговори със страната за присъединяване към блока.