"Левски" се прости с надеждата да преследва единствения възможен трофей този сезон - Купата на България. "Сините" отпаднаха още на осминафинал от "Хебър" в Пазарджик - 1:2, като изравнителният за гостите гол и победният за домакините паднаха в добавеното време.

"Хебър" изпадна във финансова криза, след като Пазарджик си избра нов кмет. Поне на първо време той спря финансирането на футболния и волейболния клубове. Старши треньорът Любослав Пенев напуска след дни, а през зимата се очаква ще бъдат продадени най-добрите футболисти.

Въпреки това тимът е четвъртфиналист в турнира за националния трофей. 

Ангел Бастунов откри за "Хебър" в 68-ата от дузпа. В 91-ата Уелтон изравни, но в 99-ата Атанас Кабов зарадва пазарджиклии. И Бастунов, и Кабов минаха през "Герена" като юноши.

"Хебър" създаде първото чисто положение в 6-ата минута - водещият реализатор на първенството Георги Николов засече центриране от корнер на Атанас Кабов, но неговият удар с глава попадна в тялото на Пламен Андреев.

"Левски" стигна до най-доброто си положение след центриране на Жереми Петрис отдясно, но Уелтон не затрудни вратаря Матвей Игонен с удара си с глава.

"Хебър" поведе в 68-ата. Жереми Петрис фаулира Алексий Збун, а от 11-те метра Ангел Бастунов изпрати топката в долния десен ъгъл и домакините взеха преднина.

"Левски" натисна след гола и в последните десетина минути "сините" създадоха три положения, завършени все от бразилеца Уелтон. В 81-ата минута бразилецът стреля неточно от границата на наказателното поле.

Седем по-късно получи перфектен пас от Марин Петков пред вратата, стреля с едно докосване и уцели лявата греда.

Третото положение обаче бе реализирано. Уелтон направи добре познатия си пробив по лявото крило, завършил с дрибъл към наказателното поле. Бразилецът се освободи от пазача си и преодоля Игонен със силен шут 1:1.

Зададоха се продължения, но "Хебър" нанесе решителен удар в последните секунди на добавеното време от 9 мин. Кристиан Димитров направи грешка и изби топката към връхлитащия отляво Атанас Кабов, който вкара за 2:1.

Любослав Пенев: Чакаме. Само да не стане от умрял писмо

"Силите ги имаме да победим, защото е подготвен отборът. Винаги казвам, че играем добре. Щом не направихме и една смята през всичките 90 минути, значи сме играли много добре. Играе се до последния съдийски сигнал. Искам да кажа нещо – не е нормално да няма ВАР през 2023-а година, на осминафинал за Купата на България", започна Любослав Пенев пред "Диема".

"Какви са аргументите да победим? Изключително добре подготвен отбор, момчетата се раздадоха, отборна игра, такъв футбол искам да виждам. Но днес направихме много силен мач и отстранихме един от фаворитите за спечелването на трофея. Това е един ежедневен процес. Искам да ги похваля момчетата, защото както тренираме, веднага се показа на мачовете. Винаги им казвам, че трябва да оставят проблемите извън съблекалнята, извън терена", добави той.

Спряното финансиране от общината и има ли шанс за спасение, той коментира така:

"Искам да кажа, че нито футболистите , нито треньорите имаме каквато и да е яснота за бъдещето. Изключително неясна ситуация, въпреки това показваме, че се справяме. Дай Боже да каже някой нещо. Чакаме. Само да не стане от умрял писмо... "Хебър" е тука и ние сме тука от 8-9 месеца и през това време се свърши изключително сериозна работа. Дай Боже, да не се изхвърли в канала. Никой не вярваше, че отборът ще бъде спасен миналата година, а ние дори не играхме и бараж."

Николай Костов: Играчите бяха объркани, "Хебър" бе по-добрият отбор

"Играчите бяха много объркани в днешния мач. Ще назова две основни причини, заради които загубихме днес. Първата е, че загубихме всички единоборства, нямаше агресия. А при това положение не можем да развием играта си и да покажем индивидуалните качества. А втората и по-важната е, че в днешния мач по-добрият колектив на терена бе отборът на "Хебър", за което го поздравявам. Те се бореха по-добре от нас, искаха повече успеха", коментира Николай Костов, чийто имен ден днес бе помрачен.

- Няма как да обясня в две-три изречения, много са причините за загубата. В предния мач срещу "Локомотив" (Пловдив) единоборствата ги печелехме. Днес започнахме да играем активно след 60-ата минута, когато "Хебър" вече водеше в резултата. Проявихме активност в добавеното време - след изравняването тръгнахме да решим мача преди продълженията. Те вкараха, без да създадат положение в края."

"Как може да подценяваме отбора на "Хебър" - те ни затрудниха максимално и в първия мач в София. Не бяхме достатъчно агресивни, борбени, мотивирани, показахме сме като по-слабия колектив", добави той.

"Сега не е моментът да си взимаме поуки - играем още един мач след три дни. Трябва да направим обстоен анализ да видим къде изоставаме, какво може да се подобри. Показахме добри игри в началото на сезона, спечелихме много от мачовете като колектив и благодарение на индивидуална класа. В края се пречупихме. Сега няма как да говоря за промени за следващия мач, който ще бъде във Враца със съвсем друг противник и от съвсем различен характер", завърши Николай Костов.

"Лудогорец" прегази "Локомотив" (Пловдив)

"Лудогорец" също е на четвъртфинал. Двубоят на носителя на трофея срещу "Локомотив" (Пловдив) минаваше за един от най-вълнуващите (заедно със "Славия" - ЦСКА-София), но си остана такъв само на книга - 4:0.

Кайо Видял откри в 11-ата. В 57-ата Хорхе Сигура от гостите получи червен картон - спорен, след което двубоят само се доиграваше в полза на "орлите". В последните 15-ина минути се разписаха Рик Джонатан, Руан Секо и Матиас Тисера.

Последните два осминафинала са в четвъртък:

ЦСКА 1948 - "Берое" (Стара Загора)

"Етър" (Велико Търново) - "Ботев" (Пловдив)