"Хебър" (Пазарджик) победи "Берое" в ключов сблъсък за оцеляване в Първа лига - 3:1 у дома, така зае спасителното 13-о място, докато старозагорци ще играят бараж срещу втородивизионния "Спортист" (Своге).

Двата тима имат по 32 точки, като до днес "Хебър" беше с 29, но при равния актив тимът на Любослав Пенев е с по-добри показатели в преките мачове. Също с 32 е и "Ботев" (Враца), загубил днес от "Септември" в мач без значение - 1:3.

"Спартак" (Варна) и "Септември" ще играят от лятото във втория ешалон, докато "Хебър" за първи път в своята история ще се подвизава в елита в два поредни сезона.

Другата въпросителна днес бе свързана с "Пирин" (Благоевград), който взе своето срещу простилия се с Първа лига още в предишния кръг "Спартак" (Варна) - 2:0.

Така класирането последната шестица изглежда по следния начин: 11. "Пирин" - 34 т., 12. "Ботев" (Враца) - 32, 13. "Хебър" - 32, 14. "Берое" - 32, 15. "Септември" - 28, 16. "Спартак" - 25.

Най-интересно бе в Пазарджик, където беройци разчитаха на голяма и гласовита агитка, но доста наивно се разминаха със спасителния хикс.

Ивайло Михайлов изведе напред домакините в 42-ата минута и този развой устройваше "Хебър". В 82-ата гостите получиха дузпа за нарушение на Марк-Емилио Папазов срещу Густаво Каскардо и Тонислав Йорданов изравни. В този момент "Берое" оставаше.

Пазарджиклии обаче стигнаха до триумф в самия край, когато Папазов, преотстъпен от ЦСКА-София, на който е юноша, се реабилитира за наказателния удар. С лихвите при това - в началото на добавеното време той вкара за 2:1, а в 95-ата реализира за 3:1.

Баражът на "Берое" със "Спортист" е в събота в Своге.

Как се справиха големите имена в битката за оцеляване?

Големи имена в българския футбол се наеха да спасяват опашкарите кой по-рано през сезона, кой към края. Христо Янев спаси "Пирин", а Любо Пенев - "Хебър". Варненският "Спартак" обаче изпадна с Димитър Димитров, а "Септември" с Красимир Балъков.

"Орлетата" имат финансови проблеми и не е ясно с какъв отбор ще започнат следващия сезон. И дали Янев ще е начело. Задачата на Пенев бе да остави "Хебър" над водата, тепърва ще стане ясно дали ще се задържи по-дълго в Пазарджик.

Същото се отнася и за Бала, независимо от пропадането на "Септември", докато Херо със сигурност напуска Варна.