Италия спечели отборния тенис турнир "Купа Дейвис", неофициално световно първенство за национални тимове. На финала в испанския град Малага "адзурите" се наложиха с 2:0 срещу Австралия, след като на полуфинала елиминираха големия фаворит Сърбия.

Първата италианска ракета Яник Синер победи с 6:3, 6:0 Алекс де Минор след пет пробива и 82 минути игра. Синер приключи втория двубой на сингъл при третата си възможност. 

В първата среща Матео Арналди се наложи със 7:5, 2:6, 6:4 срещу Алексей Попирин. Италианецът спечели началния удар на австралиеца в десетия гейм на третия сет и се поздрави с краен успех след минути на два часа и половина на корта.

22-годишният Синер приключва сезона с най-добро лично постижение от 64 успеха и само 15 поражения, изкачвайки се на четвърта позиция в световната ранглиста.

Италия триумфира с Купа Дейвис за втори път в историята. Първият успех на "адзурите" бе през 1976 г. Австралия е 28-кратен шампион, но няма нито един трофей в отборното състезание през последните две десетилетия.

Предвид убедителната победа на Италия на финала, продължава да се коментира начинът, по който "адзурите" се справиха със Сърбия кръг по-рано. Големият герой е именно Синер, който спаси три мачбола във втория мач на сингъл - и то срещу Новак Джокович - 6:2, 2:6, 7:5. Преди това Миомир Кецманович бе надвил Лоренцо Музети.

Западните ни съседи вече виждаха как спорят за трофея, но Синер този път взе връх над световния №1, така полуфиналът бе решен с мач на двойки, в който Яник и Лоренцо Сонего не дадоха много шансове на Ноле и Кецманович - 6:3, 6:4.

Жокера изрази огромното си неудовлетворение, като заяви, че особено първата загуба е помрачила изключително успешния му сезон на сингъл. Той пое отговорност и не скри, че го боли, тъй като е представял родината си.