Водачът в световната ранглиста Новак Джокович спечели за рекорден седми път титлата на финалите на ATP в Торино с награден фонд 15 милиона долара.

36-годишният сърбин победи убедително на финала представителя на домакините Яник Синер с 6:3, 6:3 за 1:43 часа. За него това е общо седми трофей за сезона и 98-и в кариерата.

Преди да завърши сезона с мачове за Сърбия за "Купа Дейвис", на 36 г. той изпраща един от най-добрите си сезони в кариерата. Спечели три от четирите турнира в Големия шлем, подобри куп рекорди, някои от които свои.

Както и вчера на полуфинала, спечелен отново с 2:0 сета срещу Карлос Алкарас, Джокович доминираше изцяло. Той загуби само две точки в първите си седем сервис гейма и направи по един пробив в двата сета. 

Световният номер 1 беше победен от Синер в груповата фаза, но взе реванш на финала - нещо, което той постигна и срещу Роджър Федерер на финала през 2015 г. Осем години по-късно Джокович вече има една титла повече от швейцареца на финалите на ATP.

"Това беше един от най-добрите сезони в кариерата ми. Днес е специален момент, играх срещу местния любимец Яник. Много се гордея от представянето ми в последните два дни срещу Карлос Алкарас и Синер - двама от най-добрите тенисисти в света в момента, заедно с Даниил Медведев. Трябваше да спечеля тези мачове, а не да чакам те да сбъркат нещо и така се получи. Горд съм, че спечелих, защото децата ми са тук с мен", каза Джокович след двубоя.

Сърбинът постигна четвъртата победа над Синер - първият италианец, стигнал до финала в историята на надпреварата, противопоставяща най-добрите осем за сезона.

Това е едва вторият случай за последните 15 години, когато един и същи тенисист достига до финалите на четирите турнира от Големия шлем и до спора за трона на финалите на ATP. Единственият предишен случай беше отново Джокович, който го направи през 2015 г.

На двойки шампиони станаха шестите поставени Раджийв Рам (САЩ) и Джо Солсбъри (Великобритания), които победиха Орасио Себайос (Аржентина) и Марсел Гранойерс (Испания) с 6:3, 6:4.