Григор Димитров загуби от Яник Синер и отпадна на четвъртфинал на турнира в Пекин от ATP 500 - 4:6, 6:3, 2:6. Двубоят продължи два часа и половина, а българинът пропусна възможността за две поредни победи над тенисисти от топ 10, след като в предишния кръг се справи с Холгер Руне.

Италианецът Синер пък получи правото да се изправи срещу водача в схемата Карлос Алкарас, който по-рано днес отстрани норвежеца Каспер Рууд.

Двубоят започна с пробив за Синер още в първия гейм. Той бе реализиран от четвъртата възможност, която се откри пред италианеца и се оказа единственият брейк в целия първи сет. Димитров, финалист в Пекин през 2016 г., имаше само две възможности за връщане на пробива, които дойдоха в четвъртия гейм, но Синер успя да ги отрази.

Във втория сет ситуацията се измени. Синер продължаваше да прави много трудни сервис геймовете на Димитров, но българинът бе максимално концентриран в най-важните точки. Той отрази всички осем възможности за пробив, които се откриха пред италианеца, а освен това успя и да спечели за пръв път подаване на съперника си. Това се случи в осмия гейм, когато Синер спаси два брейкбола, но не успя да го стори при третия.

Така мачът отиде в решителен трети сет. Той започна много по-добре за Синер, който реализира ранен пробив и дръпна с 3:0 гейма. В петия гейм Димитров имаше точка за връщане на пробива, но ударът му от бекхенд се спря в горния край на мрежата. 

В следващия сервис гейм на Синер българинът имаше още два шанса да върне пробива, но със силния си сервис съперникът отново успя да се спаси и да поведе с 5:2 гейма. Това бе и точката на пречупване за Димитров, който допусна брейк на нула в оказалия се последен гейм на срещата.

За достигането си до четвъртфиналите в Пекин Григор Димитров ще вземе 90 точки за световната ранглиста и 99 560 долара от наградния фонд, който възлиза на общо 3 633 875 долара.

За него и останалите в тура следва Мастърс в Шанхай при завръщането на тенис елита в Поднебесната империя.