Кандидатът за кмет на Смолян от Движение "Нашият град" Стефан Сабрутев обжалва резултатите от кметските избори, съобщава БНР.

На балотажа за трети пореден път се явиха досегашният кмет от ГЕРБ Николай Мелемов и Сабрутев. Мелемов спечели четвърти пореден мандат с разлика от едва 149 гласа.

Мелемов получи 6258 гласа (48,63%), а Сабрутев 6109 гласа (47,47 на сто).

Така Сабрутев е подал жалба в Общинската избирателна комисия, която вече е в Административния съд:

"Жалба сме подали в законноустановения срок, което мисля, че е напълно нормално и демократично. Причините за подаването са открити нарушения от нас, които подробно сме написали в жалбата, и предвид малката разлика между победителя и нас", посочва неуспелият кандидат.

Кметът Мелемов обави, че не е запознат с жалбата, но акцентира, че всички протоколи от изборите са подписани  без забележки, така че основания за обжалване нямало.

"Всички протоколи са подписани без никакви забележки, така че не виждам основания, но няма какво да коментираме" - контрира Мелемов.

Досегашният кмет на Благоевград също оспорва резултатите

Досегашният кмет на Благоевград Илко Стоянов обяви на пресконференция в понеделник, че ще обжалва изборния резултат от балотажа. Пред журналисти Стоянов, който бе начело на общината от 2021 г. и се кандидатира за нов мандат, но загуби балотажа от Методи Байкушев, издигнат от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, каза, че жалбата му не е насочена към спечелилия вота на гражданите, а с искане да се провери изборния процес и отразяването на избора на благоевградчани.

Илко Стоянов отбеляза, че разликата между него и опонента му е „практически пет – шест гласа в секция“, а изборните резултати показват около 800 гласа разлика между двамата опоненти. Този опит за проверка на изборния процес е не толкова за мен, колкото за избирателите, които също настояват това да се случи, каза още Стоянов.

ПП-ДБ и "Спаси София" оспорват вота в Банкя

Местната коалиция между ПП-ДБ и "Спаси София" подаде жалба до Административния съд в София срещу изборния резултат от първия тур в район Банкя. 

След като ЦИК отмени машинния вот два дни преди провеждането на първи тур на местните избори, в Банкя разликата между кандидатите на “Възраждане” Антон Бранков и на ПП-ДБ-СС Георги Атанасов беше само 2 гласа. 

Жалбата твърди, че изборите в секция 224624013 в Банкя са проведени в незаконен състав, защото председателят на секционната комисия е внук на заместник-председателя, което е нарушение на Изборния кодекс. Двамата са излъчени в състава на СИК съответно от ГЕРБ-СДС и “Възраждане”, съобщават от ДБ.

Ако съдът уважи жалбата и приеме изборния резултат от съответната за недействителен, то кандидатът на ГЕРБ-СДС Рангел Марков следва да получи общо 1623 гласа, Георги Атанасов - 686 гласа, а Антон Бранков - 652 гласа.

В жалбата се твърди още, че в три от секциите действителни бюлетини са преброени неправилно, завишен е броят на първоначално използваните хартиени бюлетини, а в протоколите са нанесени поправки, които не са плод на техническа грешка.

Според жалбоподателите броенето на гласовете е извършено хаотично, а във видеозапис от една от секциите споменатият брой бюлетини за ПП-ДБ-СС не отговаря на финалното число, записано в съответния протокол.

“Неправилното отразяване на действителния резултат от гласуването води и до неправилно определяне на допуснатите до участие на втори тур кандидати”, гласи още жалбата.

В Хасково ще броят

Брожения за изборните резултати има и в Хасково. Административният съд постанови повторно преброяване на бюлетините за общински съвет от всички секции в града и селата.

Бяха образувани три дела за оспорване на изборни резултати в област Хасково, съобщиха от Съдебната палата. 

Първото е по жалба на шест партии и коалиции в община Хасково, които искат касиране на вота от първия тур за общински съветници. "Ние идваме", "Продължаваме промяната - Демократична България", "БСП за България", "България на регионите", "Възраждане" и "ВМРО-БНД" са подали жалба заради, по думите им, "грубо нарушаване на изборния процес и манипулацията му", предава БТА. Те изчисляват, че са ощетени поне с четирима съветници.

Поради непълна административна преписка обаче, съдът изиска от Общинската избирателна комисия да я представи по делото.

Съдията по делото Петър Вунов обаче не допусна съдебно-техническа експертиза за видеата, които са качени на страницата на ЦИК. Но пък за сметка на това ги прие като доказателство и заяви, че не се оспорва тяхната автентичност.

По жалба на коалиция "България на регионите" съдът образува и второ дело. Оспорването е против решение на ОИК в Димитровград, с което са обявени изборните резултати от проведения вот за общински съветници в община Димитровград, като в момента съдът извършва проверка за редовност и допустимост на жалбата.

Третата образувана преписка е по жалба на физическо лице в качеството му на кандидат за кмет на свиленградското село Студена и касае обявяването за избран за кмет на кметството на съответния кандидат. По нея съдът задължи жалбоподателя да представи съответните доказателства, допълниха от магистратурата.

Междувременно Хасковският административен съд остави без разглеждане жалбата на Георги Иванов против решението на ОИК - Хасково, с което се обявяват резултатите от първи тур на изборите за кмет на община Хасково.

Общинарите и в Бургас - в съда

Същата е съдбата и на избрания общински съвет в Бургас. В Общинския съвет на морския град ГЕРБ е с най-голямата група от 19 съветници. Изборът на съветниците обаче беше атакуван в съда с искане за ръчно преброяване на бюлетините във всички 335 секции. 

"Остава съдът да реши дали ще допусне преброяване на всички бюлетини или само на определени бюлетини, или ще игнорира това искане, тъй като в жалбата не се сочат никакви конкретни нарушения, които са извършени. И смятам, че е прецедент да се допусне броене, просто защото не ни харесва резултатът", коментира председателят на ОИК-Бургас Фани Семерджиева, цитирана от бТВ.

По-късно БНР съобщи, че АдмС-Бургас е назначил съдебно-техническа експертиза за повторно ръчно преброяване на бюлетините в над 300 секции. Решението е по жалбата на партия Средна европейска класа, с която се оспорват изборите за общински съветници.

От Общинската избирателна комисия представиха аргументирано становище срещу жалбата, но въпреки това съдът реши отново да се преброят над 60 хиляди и триста бюлетини.

За 1 декември е насрочено второто съдебно заседание по делото.

Причината за масовите жалби срещу избора на общински съветници в цялата страна, са огромният брой грешки в протоколите и около 500-те хиляди недействителни бюлетини, плод на решението на Централната избирателна комисия на първия тур да гласуваме само с хартия, без машина.

Помощниците на "Баче Цено" си отиват вкъщи

Същевременно станалият скандален, но и силно трагикомичен случай в Борованското с. Малорад продължи с това, че Окръжният съд-Враца днес освободи от ареста и двамата обвиняеми с най-леката мярко за неотклонение - подписка.

Те бяха задържани преди две седмици, след като кадри от наблюдението показаха как пред камерите, докато са в ефир, членове на комисията дописват преференции, "да помогнеме на Мартин, на баче Цено"

По случая бяха оставени в ареста председателят на комисията Моника Йорданова и един от членовете ѝ Цветослав Цветков, които обжалваха наложената им най-тежка мярка за неотклонение.

Тя според съда е неподходяща за престъплението, по което се разследват. Двамата са с чисто съдебно минало и нямат криминални прояви.

Постоянният им адрес е в селото и са дали подробни обяснения в хода на досъдебното производство, предаде БНР. 

Няма престъпление - служителите са си свършили работата, забранявайки на Асен Василев да гласува

Районна прокуратура-Хасково е постановила отказ да образува досъдебно производство и прекрати преписката за недопускането на финансовия министър Асен Василев да гласува на първия тур на местните избори на 29 октомври.

От извършената проверка е установено, че няма данни за извършено престъпление от общ характер, тъй като компетентните органи изцяло са спазили разпоредбите на Избирателния кодекс и указанията на ЦИК, посочват от прокуратурата, цитирани от БТВ.

Името на финансовия министър се оказа в забранителния списък заради незаличен настоящ адрес в Съединените щати от 2000 г.

Асен Василев се опита да получи удостоверение от община Хасково, като представи решение на ЦИК от април, че е избран за народен представител от Хасковски избирателен район. Това обаче не му помогна и той получи мотивиран отказ от община Хасково.

Кметът с белезници

Друг парадокс, е че избраният кмет на каварненското село Белгун Благомир Станев положи клетва, доведен и изведен от тържествената зала на Община Каварна с полицейски конвой.

Причината е, че в навечерието на балотажа за местните избори – 5 ноември, Станев беше арестуван по подозрение за изборни престъпления и по-късно наложената му временна мярка „задържане под стража“ беше променена на постоянна.

Така на първата сесия за новия мандат, избраният за кмет е доведен от полицаи, а след събитието е върнат в ареста, информира регионалното издание „Пронюз“ – Добрич.

По информация на медията, Станев е задържан за купуване на гласове. Ако вината му бъде доказана, законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 10 до 20 хил. лв.