Обединението за местните избори в столицата "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" обмисля дали да не оспори изборите в родния на лидера на ГЕРБ район Банкя.

Новината дойде от водача на листата и новоизбран за нов мандат столичен общински съветник Борис Бонев в ефира на БНТ покрай коментарите за това, че загубилата балотажа лява кандидатка Ваня Григорова ще иска оспорване на вота заради малката разлика с победителя Васил Терзиев (ПП-ДБ-СС).

От думите на Бонев се разбра, че решение все още няма, но в обединението водят дискусия да оспорят първия тур на вота - на 29 октомври. Тогава кметът от ГЕРБ Рангел Марков взе 45,65% от гласовете, но кандидатите на ПП-ДБ-СС и "Възраждане" бяха на фотофиниш. Антон Бранков ("Възраждане") получи 19,42 на сто подкрепа или 737 гласа, а този на обединението - Георги Атанасов - 19,36%, или 735 гласа. Или разлика от точно два гласа.

Заради тези два гласа на балотаж миналата неделя отидоха Марков и Бранков, спечелен от кандидата на ГЕРБ и кмет с 53,56% от гласовете.

Предвид грешките и злоупотребите, на които всички станаха свидетели на първия тур, когато Централната избирателна комисия реши да гласуваме само с хартиена бюлетина, в т.ч. - как в секции в центъра на София се оказа, че Терзиев има нула гласа, както и предвид факта, че големият победител в столичните райони се оказа ПП-ДБ-СС, която взе 19 от 24 района (предимно след балотажи с ГЕРБ), Бонев вярва, че е можело Георги Атанасов да се яви на балотажа за Банкя, а не кандидатът на Костадин Костадинов.

Допълнителен щрих е, че в изборната нощ Борисов - видимо ядосан - атакува обединението именно за Банкя с твърдението, че работи заедно с "Възраждане" срещу него.