Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов започва разговори, считано от днес, с партийните функционери, които трябва да приключат в сряда със свикването на национално съвещание. Целта: партията да реши дали да продължи подкрепата за правителството.

До снощи нямаше публично оповестени подробности къде и как ще се проведе тази сбирка. Информация се появи чак днес малко преди старта на първото заседание на парламента след "предизборната ваканция" (предизвестено - обречено на липса на кворум) от председателката на парламентарната група Десислава Атанасова.

Атанасова обяви, че депутатите на ГЕРБ ще са първите, с които днес Борисов ще разговаря за това как работят с колегите си от "Продължаваме промяната-Демократична България".

Национален форум няколко пъти бе анонсиран по време на местните избори от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той настоя за коалиционно споразумение с водещи приоритети, за да се гарантира по-стабилното бъдеще на управляващата "сглобка", припомня БНР.

Борисов даде заявка за провеждане на тридневно национално съвещание, на което да обсъди, заедно с представителите на Изпълнителната комисия, новоизбраните кметове и общински съветници, народните представители и партийни координатори в страната, какво да е бъдещото поведение на ГЕРБ след провелите се местни избори:

"В сряда ще направим едно национално съвещание за два-три дена и там ще преценяваме имаме ли нужда с хора, които плашат собствените си министри и така нататък да бъдем и да носим заедно отговорност", обяви той в хода на кампанията.

Борисов обвини ПП-ДБ, че участвали в безпринципни коалиции по места срещу кандидатите на ГЕРБ - с "Възраждане" и БСП, и даде ясно да се разбере, че т.нар. сглобка в този вид няма как да продължи да съществува:

"Някаква такава пошла връзка в момента управлява държавата - наречена сглобка. Или се прави една коалиция с план, програма, време, място - или това е агония".

Той постави преди няколко дни под въпрос дали народните представители на ГЕРБ ще влязат днес в пленарната зала. И те не влязоха.

"Би трябвало в сряда да са в парламента. Ще им гледаме сеира тепърва. Знам къде са им аверите, в кои партии са. Нека да го правят, аз не виждам смисъл да се срещам повече с тях", добави Борисов по адрес на "аверите".