Балотажи за кмет се очертават тази неделя в по-голямата част от столичните райони. Масово те ще са между кандидатите на "Продължаваме промяната-Демократична България"-"Спаси София" и тези на ГЕРБ.

За ПП-ДБ-СС към момента се очертават шестима почти сигурни кметове, двама от които на първи тур - за районите "Триадица", "Средец", "Изгрев", "Слатина", "Лозенец", "Оборище". Разчитат на кметски места и в "Красно село", "Овча купел", "Младост", "Студентски", "Кремиковци", "Надежда".

"Бастионът на ГЕРБ" - родният на лидера район "Банкя" - също може да избере кмет след втория тур. Макар още да има шанс ГЕРБ да го спечели на първи.

Това показват данните на Централната избирателна комисия, макар на база едва 30,4% обработени протоколи, както и проучване на Клуб Z сред партийните централи.

От първи тур?

Отличници за обединението "Продължаваме промяната-Демократична България" са сегашните кметове на район "Триадица" - Димитър Божилов, на "Средец" - Трайчо Трайков.

Двамата печелят от първия тур. Тъй като обаче данните не са окончателни и са на ранен етап от обработката, все пак са възможни изненади

По предварителните данни Божилов получава доверие от 50,94%, а Трайков - 53,96 на сто. Резултатите им може да се считат за успех за обединението, като се има предвид, че през 2019-а спечелиха постовете си след балотажа.

В ранните данни кметът на "Изгрев" Делян Георгиев също излизаше като почти сиигурен победител с малко над 54 на сто подкрепа от избирателите, като през 2019-а спечели поста на балотаж. Тогава бе кандидат на БСП, но впоследствие се противопостави на "Позитано" 20, в т.ч. по въпроси като машинния и хартиения вот и социалистите снеха доверие от него. Привечер обаче, резултатът му бе спаднал до близо 47 на сто.

На кантар

"На кантар" е район "Слатина", който на последните местни избори бе спечелен на втория тур от Георги Илиев. Кандидатът на ПП-ДБ сега обаче вероятно отива на балотаж с Борислав Борисов (ГЕРБ). Разликата между двамата е съществена - за Илиев подкрепата е от 44,76 на сто, а за кандидата на Бойко Борисов - 13,86% Очакването на обединението е сегашният кмет да спечели втория тур, но остава шансът му и за първи - при напълно обработени протоколи.

Такава е ситуацията и в друг "син бастион" - район "Лозенец". Сегашният кмет Константин Павлов - Комитата спечели последния вот за местната власт от втори тур, но почти сигурно и този път отива на балотаж. Павлов има солидна преднина пред кандидатката на ГЕРБ Анжелина Тотева - 43,48% срещу 16,49%. Също като при район "Слатина", и тук от ПП-ДБ очакват нов мандат за кандидата.

Близо до спечелване от първия тур е и кандидатът на обединението за "Оборище" Георги Кузмов (44,14%), но данните на ЦИК засега отреждат балотаж - с кандидатката на ГЕРБ Йоанна Драгнева (17,04%).

Малка преднина

Една от любопитните битки ще е тази в "Красно село", чиято бивша кметица Росина Станиславова бе отстранена предсрочно след поредица от решения на антикорупционната комисия. Столичният общински съвет проведе ен на брой заседания, като все не успяваше да ѝ намери заместник, който да довърши мандата. Така компромисно в крайна сметка бе назначен общинският съветник от "Атака" Румен Русев. Впоследствие Русев бе припознат от ГЕРБ и издигнат за кандидат-кмет на района. Сега той се изправя на балотажа срещу кандидатката на ПП-ДБ от квотата на "Спаси София" - Цвета Николаева. Николаева има преднина от 34,93% при 17,64 на сто за Русев.

Същата е ситуацията и в "Овча купел". Сегашният кмет Ангел Стефанов (ДБ) спечели вота преди 4 години от втория тур и днес почти сигурно отива на балотаж с 33,33% подкрепа към момента срещу 17,58% за Борислав Тодоров (ГЕРБ). 

В "Младост" сегашният кмет - независимият Стефан Стефанов, остава трети, при спечелен първи тур през 2019-а. Така балотажът в неделя отново се очертава между ПП-ДБ и ГЕРБ. На база обработените до момента протоколи кандидатът на обединението Ивайло Кукурин получава подкрепа от 34,61% на сто, а този на ГЕРБ - Юлиян Пейчев - 16,61 на сто.

В "Кремиковци" Лилия Донкова (ПП-ДБ) също ще се бори на балотаж за втори мандат - срещу Борис Петров (ГЕРБ). Донкова засега има 41,81 на сто подкрепа, а Петров - 20,64%.

(Не)коалиционните партньори на национално равнище ще спорят и за "Надежда". Кандидатът на ГЕРБ Димитър Димов засега е с 33,33% подкрепа, а този на ПП-ДБ - Румен Димитров - с 22,60 на сто. През 2019-а Димов спечели кметския пост също на балотаж - тогава срещу кандидат на левицата.

Нещо любопитно - от район "Студентски". Там се изправят един срещу друг сегашният кмет, издигнат от ДБ през 2019 г. - Петко Горанов и кандидатът на ПП-ДБ за този вот Еней Енчев. Горанов сега реши да се яви като независим кандидат и получи 19,46% от гласовете. Тези за кандидата на обединението са 32,48 на сто.

Фотофиниш

Една от най-оспорваните битки в София, с участието на ПП-ДБ и ГЕРБ, ще е тази за "Люлин". Разликата между двамата кандидати буквално е "на косъм". Георги Тодоров (ПП-ДБ) получава 23,69% от гласовете, а Милко Младенов (ГЕРБ) - 23,30%. На практика обединението има шанс да спечели района, спечелен от Младенов през 2019 г. на балотаж с кандидатката на БСП Мая Александрова. Тогава кандидатът на ДБ взе едва 10 на сто от гласовете. От ГЕРБ обаче предвиждат, че победата ще е за техния кандидат.

Същата е ситуацията и в "Сердика" и "Подуяне" - резултати с разлика в рамките на статистическата грешка - между кандидатите на ПП-ДБ и ГЕРБ.

В "Подуяне" кандидатът на обединението Кристиян Христов е получил подкрепа от 27,63%, а този на ГЕРБ - Петър Митев - 24,70 на сто. За разлика от 2019-а, когато десните останаха трети, а битката бе между ГЕРБ и БСП, сега от обединението смятат, че имат шанс, макар минимален, за района, печелен от партията на Борисов.

В "Сердика" Момчил Даскалов (ПП-ДБ) взима 27,85%, а сегашният кмет Тодор Кръстев (ГЕРБ) - 25,40%. На вота преди 4 години Кръстев спечели от втория тур.

В район "Панчарево" ситуацията преповтаря тази в "Младост". Независимият кмет и кандидат за нов мандат Николай Гюров остава трети, а на балотаж отиват ГЕРБ и ПП-ДБ, като малката преднина тук този път е за кандидатката на Борисов Евгения Алексиева (33,33%) при 29,45% за тази на обединението - Милена Алексиева. 

ПП-ДБ и ГЕРБ са на балотаж и във "Възраждане" - Станислав Илиев от обединението получава 33,4% на гласовете, а сегашната кметица Савина Савова - 24,32%

Отново - ПП-ДБ и ГЕРБ ще се борят и за "Витоша". Зарко Клинков (ПП-ДБ) е с 33,98% подкрепа, а Теодор Петков - с 27,78 на сто. Преди 4 години Петков спечели кметското място при оспорван балотаж с десния кандидат тогава Христо Вълчанов.

Район "Илинден" също ще избира тази неделя между ПП-ДБ и ГЕРБ - Емил Бранчевски (ПП-ДБ) ще се изправи срещу Иван Божилов, като засега първият получава подкрепа от 30,41 на сто, а вторият - 25,61%. Също като при район "Надежда", сегашният кмет Божилов печели на миналия вот от втория тур срещу кандидат на БСП.

Трима са много

Любопитна е ситуацията в родния на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов район "Банкя". Сегашният кмет Рангел Марков, който през 2019-а спечели от първи тур с 61 на сто от гласовете, сега взима 46,37%. Ако при 100% обработени протоколи, Марков не мине 50-те процента, то той може да се изправи на балотаж или срещу кандидата на "Възраждане", или срещу този на ПП-ДБ, чиито резултати към момента са близки. Антон Бранков ("Възраждане") е с 19,60% подкрепа засега, а Георги Атанасов (ПП-ДБ) - с 19,11 на сто. ГЕРБ обаче няма съмнение, че отново ще вземе района, като дори е възможно и на първи тур.

Неясна е ситуацията и в "Красна поляна", където ПП-ДБ, ГЕРБ и БСП са с много близки резултати и ранният етап на обработката на протоколите не позволява да се определи кои ще са първите двама кандидати, които ще отидат на балотаж. Димитър Петров (ПП-ДБ) е с 26,28% подкрепа, Георги Миланов (БСП) - 22,00%, а Иван Чакъров (ГЕРБ) - 21,34 на сто.

И в район "Искър" се очертава ненясна тройна битка. Кандидатът на ПП-ДБ Ясен Русев засега взима 24,62% от гласовете, сеггашният кмет Ивайло Цеков (ГЕРБ) е с 21,70 на сто, а трети е Борис Цветков от БСП (17,46 на сто).

Във "Връбница" резултатите също са сходни, но засега по-убедително води кандидатът на ГЕРБ Младен Младенов (28,10%). Кандидатката на БСП Венера Калева е с 22,22 на сто от гласовете, а непосредствено след нея е кандидатът на ПП-ДБ Румен Костадинов с 2 на сто разлика (20,00%).

В "Нови Искър" пък битката ще е между сегашната кметица Даниела Райчева (ГЕРБ) с нейните 35,32% подкрепа и независимият Владислав Владимиров (30,76%).

През 2019 г. "Демократична България" успя да спечели 8 кметски места, двама бяха независимите кандидати, а БСП проби с един кмет, с което на практика бе разбит монополът на ГЕРБ в столицата. Партията на Бойко Борисов обаче взе останалите 13 районни кметове.