Руският президент Владимир Путин е мъртъв. "Новината" съобщи канал в "Телеграм", претендиращ за солидни връзки с Кремъл - "Генерал СВР". 

"Вчера следобед здравето на Владимир Путин започна рязко да се влошава. Около 20:00 часа московско време дежурните медици повикаха допълнителен лекарски екип, който след пристигането си в рамките на петнадесет минути започна реанимация на президента. По това време състоянието на Путин беше критично. В 20:42 часа московско време лекарите спряха реанимацията и констатираха смъртта на президента".

Каналът последно е публикувал информация днес в 10:43 часа: 

"Никакво уважение към починалите. Трупът на Путин беше поставен във фризер, който преди това съдържаше дълбоко замразени храни, в президентската резиденция във Валдай". 

Предположението, че Путин е "гушнал букета", бе опровергано от Кремъл.

Но това не спря "изследователите".

В някои медии припомниха видео, публикувано на страницата в "Ютуб" на личната астроложка на Путин Светлана Драган от 13 октомври. С особено разтревожен тон тя предупреждава, че 26 октомври (предполагаемата дата на смъртта на държавния глава) ще е гранична и призовава руснаците да проявят воля. След тази дата нищо вече нямало да бъде същото. 

Включи се и неуморният поддръжник на конспиративни теории за Кремъл Валерий Соловей, който триумфално оповести на последователите си в "Екс", че "тиранинът е мъртъв". 

Фейкове, фейкове, фейкове...

Не бързайте да отваряте шампанското.

Драган не обяснява какво точно ще се случи на 26 октомври. Може би днес или утре астроложката ще уточни през каква "епохална" граница е преминала Русия във вчерашния ден. Със сигурност не става въпрос за съвсем физическите предели на украинския град Авдеевка, край който всекидневно умират стотици руски войници, без да постигнат какъвто и да е сериозен напредък.

Соловей е по-голям Нострадамус и от Драган. Още от края на 2016 г. той предупреждава, че Путин е тежко болен и че скоро ще се оттегли. През 2020 г. здравето на Путин пък така се влошило, че държавният глава назначил Михаил Мишустин за премиер с идеята да го подготви за свой наследник. През 2022 г. политическият анализатор диагностицира президента с рак и Паркинсон и оповести, че дните му са преброени. 

Но да обърнем внимание на източника, представящ в най-изчерпателен вид кончината на Путин - "Генерал СВР". Каналът често разпространява скандални твърдения, които не могат да бъдат проверени, разчитайки на "измислени източници" (по думи на експерта Арик Толер от "Белингкат" и "Ню Йорк Таймс"). 

Миналия декември "Генерал СВР" съобщи, че Путин е паднал по стълбите и се наакал  (друга история, която Кремъл публично опроверга). През май 2022 г. пък оповести, че президентът страда от напреднал стадий на рак и планира да се подложи на операция, като временно ще предаде контрола на властта. 

"Генерал СВР" разкри още от началото на тази седмица, че в неделя (22 октомври) вечерта Путин е бил открит "превит от конвулсии", след като получил сърдечен удар. Може би се чудите как тогава държавният глава успя да вземе участие в презентацията на ядрените способности на Русия тази сряда (25 октомври - ден преди "смъртта" му)? 

Истината е (и ако не вярвате, "Генерал СВР" ще ви каже), че руският президент почти не участва на публични събития. Вместо това разчита на своите двойници.

Но след като Путин е покойник, опитайте се да познаете кой все още е в света на живите. 

Евгений Пригожин, разбира се.

Покушението срещу него било инсценирано и в момента военнопрестъпникът "спокойно си живее във Венецуела", авторитетно пледира "Генерал СВР".

Какво тук значи някаква си истина?

А кой впрочем стои зад медията с впечатляващите 411 000 последователи в "Телеграм"? Ако питате "Генерал СВР", той е поддържан от бивши офицери от Службата за външно разузнаване на Русия. "Медуза" предполага, че вездесъщият Валерий Соловей е създавал съдържание за канала. Така ли е, не е ли така - никой не може да каже със сигурност.

Може би докато четете тези редове, "генералите" са на гости във Венецуела и вдигат наздравици с Пригожин за смъртта на Путин. Или пък доволно потриват ръце, като гледат как се трупат "кликовете" на лъжливите им постове.

Има ли някакво значение?

Междувременно, малко след 14:00 часа на 27 октомври, Путин (или неговият двойник) взе участие в редовно заседание на Съвета за сигурност на Русия.