Бившият председател на Народното събрание Ива Митева е била освободена като директор на най-важната дирекция в парламента - законодателната. Формалната причина - съкращения.

Това научи Клуб Z от свои източници в НС. Потърсена за коментар, Митева потвърди новината и се закани, че ще си търси правата в съда.

Освободена е с подпис на председателя на парламента Росен Желязков, като по думите й се предвижда закриване на дирекция “Законодателна дейност и право на ЕС” и тя се влива в дирекция “Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове”. Тоест, законодателният орган се отказва от специализираната си законодателна дирекция.

Ива Митева бе председател на два парламента - 45-ия и 46-ия, и заместник-председател в 47-ия. Работи в НС от 2000 г., бе шеф на правната дирекция преди да оглави парламента, след като се яви на избори с листата на “Има такъв народ”.

На последния вот тя, както и друг бивш депутат на ИТН - Любомир Каримански, основаха коалиция “Заедно”, но не успяха да прескочат 4-процентната бариера. Митева остана шеф на законодателната дирекция.