Бившите депутати от "Има такъв народ" Ива Митева и Любомир Каримански обявиха, че създават нов политически проект. Той ще се каза Обединена коалиция "Заедно" и очакванията на създателите му са да получат около 10% от гласовете на предстоящите парламентарни избори.

Митева и Каримански заявиха, че като възможна опция за преговори в бъдещия парламент за тях са "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Червени линии обаче нямало да чертаят.

"Всеки в един момент поема по своя път. Когато принципите се разминават в един момент, трябва да си стиснем ръката и да кажем: Дотук бяхме".

Така Митева, която бе и председател на един от парламентите и един от най-силните гласове на ИТН при свалянето на кабинета "Петков", обясни защо се е разделила с партията на Слави Трифонов. Според Каримански двамата са били в ИТН по-скоро като експерти и не са вземали политическите решения, което според него е било недостатък. Влизайки в кампанията, той вече няма да е съветник на служебния финансов министър Росица Велкова.

Според Каримански коалиция "Заедно" би преговаряла с "всички, които не поставят политическата идеология на първо място, а поставят на първо място икономическите и социалните мерки за хората".

"В момента сме в капана на настоящите политически партии", коментира той.

Митева го допълни:

"Това, което попречи в предните парламенти, беше синдромът на нахлупената шапка. Игнорираха се малките партньори и не се осъзнаваше, че този, който е най-малък, е най-ценен. Лоялността липсваше. Важно е да започнем да действаме, а не да говорим. Ще търсим обединения, но с ясни цели и приоритети".

Тя обаче не отхвърли възможността за коалиция с ГЕРБ и ДПС.

"Червените линии ни затлачиха в тинята, в която газим. Във всяка една парламентарна група има способни, компетентни и можещи хора", каза Митева.