Русия нанесе рано днес удар с две ракети "Искандер" по жилищен район в центъра на втория по големина украински град Харков. Разрушена е триетажна къща и са повредени два жилищни блока. Пострадалите са 16, като изпод развалините спасителите извадиха мъртвото тяло на 10-годишно момче, съобщи областният управител Олег Синегубов.

Атаката на граждански цели идва ден след като подобна уби 51 цивилни в село Гроза на Купянски район на Харковска област, предизвиквайки осъждане от ред лидери в демократичния свят.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили 25 от 33 руски дрона, изстреляни през изминалата нощ, предаде Франс прес. Двадесет и пет дрона "Шахед-131" и "Шахед-136" са свалени в шест украински области, включващи Одеса, Харков,  Николаев и Днипро, обявиха ВВС в Телеграм.

Украинските войски постигнаха напредък в източния театър на своята контраофанзива за прогонване на руските окупационни сили, но са под натиск по на север, обявиха вчера украински официални представители, предаде Ройтерс.

Руските сили, подкрепени от щурмови самолети Су-35, започнаха атаки по фронтовата линия в посока Макиивка в Луганска област, каза говорител на източното командване на украинската армия.

„Най-трудният район е секторът Лиман-Купянск“, каза говорителят Иля Евлаш за украинската телевизия, като спомена два града, превзети от украинските войски в края на миналата година, които продължават да са обект на руски атаки.

„Интензивността на атаките там се увеличи... Врагът избра нова точка – Макиивка – и насочва всичките си основни усилия в тази посока. Разбира се, ние отблъскваме вражеските атаки и нанасяме щети на личния състав на врага и военната му техника“.

Периодично избухват боеве край Лиман и Купянск и Украйна казва, че Русия е прехвърлила повече от 110 000 войници към региона.

Също на изток украинските сили се борят за отвоюване територия близо до опустошения град Бахмут, превзет от руските сили през май след месеци на битки.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи във вечерната си сводка, че силите на Киев са "постигнали успех" на юг от Андриивка – село южно от Бахмут в Донецка област, превзето миналия месец от украински войски.

В сводката се казва, че руските сили са се опитали неуспешно да си възвърнат загубени позиции в район, разположен по на юг.

Според руските съобщения за боевете силите на Москва са  отблъснали две украински атаки западно от контролирания от Русия град Донецк.

Ройтерс не успя да провери независимо съобщенията за активност на бойното поле на двете воюващи страни.

В южния театър на военните действия силите на Киев настъпват към Азовско море в опит да разцепят окупираната от Русия територия на две.

Украинският генерален щаб каза, че неговите сили продължават да напредват на юг в района на Запорожие и са отблъснали руска атака при село Роботине.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призна, че контранастъплението протича по-бавно отколкото биха желали военните, но отхвърли западните критики за стратегията на Киев.