Руски военни са обстреляли магазин и кафене в село Харковска област, убивайки най-малко 51 души и ранявайки седмина по предварителни данни, съобщи в Телеграм украинският президент Володимир Зеленски.

Ударът е бил по село Гроза в Купянски район на областта, се казва в съобщението.

"Показателно жестоко руско престъпление - ракетен удар по обикновен магазин за хранителни стоки, напълно умишлена терористична атака. Купянски район на Харковска област. Към момента са известни повече от 48 смъртни случая. Моите съболезнования на всички, които са загубили роднини и приятели! Оказва се помощ на ранените“, написа Зеленски, който в момента е на среща на върха на ЕС с партньорски страни и държави в процес на присъединяване в Гранада, Испания.

"Всички, които помагат на Русия да заобиколи санкциите, са престъпници. Всички, които подкрепят Русия досега, подкрепят злото. Русия се нуждае от тази и подобни терористични атаки само за едно нещо: да превърне своята геноцидна агресия в нова норма за целия свят. И аз благодаря на всеки лидер, всеки народ, който ни подкрепя в защитата на живота!", написа още украинският президент.

Сред убитите има момче на 6 години. Ранени са шестима, включително дете.

„В магазина е имало местни жители, а местни жители също са били в кафенето, където се правели помен на починал съселянин. Общо на мястото на удара е имало около 60 души. До момента са загинали 49 души, включително шестгодишно момиченце - каза по телевизията украинският вътрешен министър Игор Клименко. - Седем души са тежко ранени и са на операционните маси. Идентифицирани са 29 загинали“.

„330 жители са живеели в това село. От всяко семейство, от всеки двор, по един човек присъствал на заупокойната вечеря“, добави министърът.

Русия в момента се опитва да си върне територии в граничната с нея Харковска област, от които беше изтласкана от светкавична украинска операция в края на миналата година.