Григор Димитров записа един от паметните обрати в своята кариера - 2:6, 7:6(4), 6:1 срещу Макензи Макдоналд (САЩ) в първия кръг на турнира от ATP 500 в Пекин. Той губеше с 2:6, 1:5 и имаше сервис.

Записа пет поредни гейма, връщайки два пробива пасив, преди да спечели в тайбрек, а след това бе въпрос на време, тъй като съперникът му започна да изпитва физически проблеми, а видимо рухна и психически.

През тази година Димитров за първи път в кариерата си направи обрат от 0:2 сета - на US Open.

Двубоят продължи малко повече от два часа, но при 1:5 във втория сет се задаваше много по-бърз край. Макдоналд, обикновено неудобен противник за българина, започна силно и поведе с 4:0. Тук първата ни ракета успя да "вземе ръка", но до края на частта не беше способен на много повече.

Във втория сет той първи имаше начален удар и в този случай успя да доведе подаването си до успешен край.

Очакванията този път за равностойно начало обаче не се сбъднаха. Американецът, който получи "уайлд кард" от организаторите, записа пет поредни гейма. Той се възползва от умната си игра, но и от безкрайните грешки на своя опонент.

При 1:5, с наближаващо поражение и ранно отпадане, Димитров реши да утежни живота на Макдоналд, който на свой ред направи слаб гейм, когато сервираше за победата. И тук започна драмата - за радост на гледалите двубоя.

В третия сет Гришо поведе с пробив и последва дълга пауза, предизвикана от медицински таймаут, поискан от американеца. Мина доста време преди на корта да се появи терапевт. Макдоналд му обясни, че изпитва прогресивна болка в дясното рамо (той играе с дясната ръка).

Прекъсването не разконцентрира Григор Димитров, съперникът му явно не беше в състояние да бъде бъде равностоен. Бившият №3 в света като цяло не изигра най-добрия си мач - дори при обрата, но въпреки това взе връх, а най-положителното е, че не се предаде. Той спечели на третия си мачбол при подаване на Макдоналд.

Във втория кръг хасковлията ще има далеч по-силен опонент - номер 3 в схемата Холгер Руне (Дания), който се наложи с 6:4, 6:4 над Феликс Оже-Алиасим (Канада). Датчанинът би най-добрия ни тенисист на "Уимбълдън".