Григор Димитров победи световния №4 Холгер Руне (Дания) с 6:3 7:5 на турнира в Пекин на твърди кортове от ATP 500 с награден фонд 3 633 875 долара. Мачът продължи час и 32 минути.

Това бе първи успех на Димитров срещу Руне, който по-рано през годината отстъпи пред едно от големите дарования на тениса на осминафинал на "Уимбълдън".

Така българинът си осигури участие на четвъртфиналите, където ще играе срещу италианеца Яник Синер. Дотук представянето на Григор при завръщането на тура в Поднебесната империя е впечатляващо - предишната фаза той обърна Макензи Макдоналд след сет пасив и 1:5 във втория.

Мачът днес започна чудесно за Димитров, който проби датчанина още в първия гейм, а след това серията му продължи и в следващите, като в рамките на 18 минути Димитров вече водеше с 4:0. 

Руне много трудно успя да вземе подаването си в петия гейм, но след това спечели и следващите два и намали на 3:4. Дори в осмия гейм младият датчанин имаше шанс за пробив и изравняване, но българинът се справи с това, а след това успя да се възползва от третия си сетбол при сервис на опонента и да затвори частта при 6:3 за 43 минути.

Това даде възможност на Григор да сервира в началото на втория сет и той записа чист гейм за 1:0. След това всеки от двамата взимаше подаването си с добър сервис, като резултатът стигна до 5:4 за българина. Димитров поведе с 30:0 и беше на две точки от победата, но Руне успя да направи няколко добри сервиса и разигравания, като в крайна сметка изравни. 

Димитров отново взе сервиса си, а след това поведе и с 40:0 при подаване на датчанина, при което имаше три мачбола. Руне спаси първите два, но Григор Димитров успя да спечели продължителното разиграване, а оттам и мача.

Григор Димитров и Яник Синер са си разменили по една победа, като българинът спечели на "Мастърс" в Рим преди три години, а италианецът на тазгодишния "Мастърс" в Маями.